Kiekviena šeimininkė Lietuvoje, turi savo šaltibarščių receptą. Aš - ne išimtis. Mėgstu tirštus ir sočius šaltibarščius.
Kefyras 2 litrai Kiaušiniai (priklauso nuo dydžio) 4 - 5 vnt. Marinuoti burokėliai 1 stiklainiukas Agurkai (priklauso nuo dydžio) 2 - 3 trumpavaisiai arba pusė ilgavaisio Jūros druska Garnyrui Bulvės
Užsikaiskite virti kiaušinius ir kol jie verda, nusiskuskite ir pastatykite virti bulves (nepamirškite jų pasūdyti). Kol bulvės verda, atvėsinkite ir nusilupkite išvirusius kiaušinius (kiaušinius virkite ne trumpiau, kaip 10 minučių, po vandens užvirimo). Šaltą kefyrą supilkite į didelį puodą (aš renkuosi "Dvaro" kefyrą). Į kefyrą sukratykite marinuotus burokėlius, su visu skysčiu. Suberkite kubeliais pjaustytus agurkus bei kiaušinius. Gerai išmaišykite ir pasūdykite pagal skonį. Kol bulvės išvirs - šaltibarščius laikykite šaldytuve. Vasarą šie šaltibarščiai man puikiai atstoja pagrindinį patiekalą. Skanaus :)
Kai netikėtai užgriūna svečiai, galima juos pavaišinti krevečių salotomis. Sugaišite tiek, kiek verda ryžiai. Vaišinkite svečius kava ir tyliai nubėkite į virtuvę užsikaisti ryžių. Ryžiai 2 virimo maišeliai Krevetės (sūrime) 200 gr. Raudonoji saldžioji paprika 1 didelė Konservuoti kukurūzai 1 skardinė Majonezas Sultinio kubeliai Ryžius užsikaiskite su sultinio kubeliais (galite naudoti ekologiškus ar tiesiog keisti druska). Išgriebkite krevetes iš sūrymo, supjaustykite raudonąją papriką kubeliais ir berkite ant krevečių (dabar galite toliau užsiimti svečiais). Kai tik ryžiai išverda, dėkite juos į dubenį su krevetėmis ir paprika. Ant ryžių supilkite konservuotus kukurūzus su visu skysčiu ir išmaišykite. Dėkite majonezą (aš naudoju "Vilniaus" be priedų) ir dar kartą permaišykite. Jei trūksta druskos, papildomai pasūdykite. Viskas - galite vaišinti svečius :)
Labai patogus receptas, kai namie pasibaigia visi prieskoniai. 3 žmonėm: Kiauliena 300gr. Garstyčios Aliejaus kepimui Apvoliojimui: Kiaušiniai 2 vnt. Džiūvėsėliai Kiaulienos gabaliukus išmuškite, mėsos plaktuku, iš abiejų pusių. Ištrinkite garstyčiomis (aš naudoju "rusiškas") ir palikite parai šaldytuve. Daugiau jokių prieskonių mėsai nereikia. Kai mėsa pasimarinuos - išsiplakite kiaušinius ir mirkykite karbonadus į plakinį. Tada voliokite džiūvėsėliuose ir vėl pamerkite į kiaušinio plakinį. Dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite, abi puses, ant mažiausios ugnies. Labai patogu pasiruošti iš vakaro. Parėjus iš darbo beliks apvolioti ir išsikepti. Karbonadas garstyčiose man patinka, nes mėsytė būna minkšta ir įdomaus skonio.
Kai norisi šaltos sriubos, o laiko nėra ar tingisi - siūlau šaltsriubę.
Kefyras 1 litras Pomidorai Agurkai Jūros druska Garnyrui: Bulvės
Užsikaiskite bulves ir kol jos verda, pasiruoškite sriubą. Susipjaustykite pomidorus, agurkus kubeliais ir pasūdykite. Daržovių kiekį reguliuokitės pagal save, nes vieni mėgsta tirščiau, o kiti, kad būtų daugiau skysčio. Aš dedu 3 - 4 didelius pomidorus ir 2 - 3 trumpus agurkus. Pasūdytas daržoves užpilkite šaltu kefyru. Tada sulaukite kol išvirs bulvės ir valgykite. Jei ne bulvių virimas, šaltsriubė būtų paruošiama per 2 - 3 minutes. Skani, sveika sriuba - puikiai tinkanti karštą vasarą.