2013 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Sultinio blyneliai




Labai skanu šiuos blynelius valgyti su sultiniu. Man jie patiko tiek karšti, tiek ir atvėsę.

3 valgytojams:
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas didelis puodelis (250ml.)
Miltai didelis puodelis (250ml.)
Šaldyti (apvirti) grybai 3 saujos
Tarkuotas fermentinis sūris 100 gr.
Cukrus 0,5 arbatinio šaukštelio
Jūros druska, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui

Atsišildykite šaldytus grybus. Kiaušinius išplakite šluotele. Plakdami suberkite cukrų, druską ir juoduosius pipirus. Supilkite pieną ir dar paplakite. Tada, palengva, suberkite miltus. Išmaišykite tešlą ir suberkite grybus bei tarkuotą sūrį (siūlau naudoti ryškesnio skonio sūrį pvz. Džiugo).
Palikite tešlą pastovėti kokiai valandai. Tada, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštu pilkite tešlą (aliejaus reikia labai nedaug). Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių.
Šalti sultinio blyneliai tinka ir kaip užkandis prie alaus. Skanaus :)

2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Žieminis vieno puodo troškinys (su vištiena)




Patiekalo receptą nusižiūrėjau vienoje iš TV1 kulinarinių laidų. Mėgstu troškinius ir šitas receptas nenuvylė. Patiekalas labai sotus, vyriškas toks.

5 žmonėms:
Vištų krūtinėlės (didelės) 2 vnt.
Karšto rukymo šoninė 200 gr.
Bulvės (į didesnę pusę) 2 vnt.
Kopūstas 600 - 700 gr.
Pomidorai (dideli) 2 vnt.
Sviestas 25 gr.
Sultinys 0,5 litro
Grūdėtosios garstyčios 1 valgomasis šaukštas (su kaupu)
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika

Vištų krūtinėles susipjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite nurodytais prieskoniais ir pamarinuokite bent valandą.
Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į puodą kuriame troškinsite. Po puodu įjunkite mažiausią ugnį ir kai tik šoninė pradės leisti riebalus - suberkite pasimarinavusią vištieną. Apkepkite vištieną šoninės riebaluose, nuolat maišydami. Kai tik vištos gabaliukai apkeps, supilkite į puodą verdantį sultinį. Ten pat suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir nedideliais gabaliukais pjaustytą sviestą (laidoje liepė nemesti viso sviesto gabalo, jį reikia "įtrupinti", bet jau pamiršau kodėl).
Uždenkite puodą ir troškinkite viską 10 min. Tada įdėkite gerą šaukštą grūdėtųjų garstyčių ir suberkite stambiai pjaustytą kopūstą. Vėl uždenkite puodą ir toliau troškinkite dar 30 min. Nepamirškite kartais prieiti ir pamaišyti. Praėjus nurodytam laikui, į puodą įpjaustykite pomidorus, įberkite juodųjų pipirų, išmaišykite ir troškinkite dar 10 min.
Nuo troškinimo pradžios praėjus 50 min. - išjunkite puodą ir palikite jį ant viryklės dar 10 - 15 min. "susistovėti".
Mes valgėme su grietine.