2012 m. liepos 26 d., ketvirtadienis

Makaronų troškinys su kiauliena ir daržovėmis



Troškinys sotus, bet neapsunkina skrandžio. Gaivumo jam suteikia traškūs cukinijų gabaliukai. Greitai paruošiamas kasdieninis patiekalas.

4 žmonėms :
Kiauliena 300 gr.
Makaronai 400 gr.
Pomidorai (dideli) 3 vnt.
Cukinija (jauna ir kuo didesnė)
Pomidorų padažas 100 gr.
Baltojo vyno actas 2 valgomieji šaukštai
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, uoginė paprika, sultinio kubeliai
Krakmolo apvoliojimui
Aliejaus kepimui



Kiaulieną susipjaustykite "guliašiniais" gabaliukais, ištrinkite nurodytais prieskoniais (išskyrus sultinio kubelius) ir palikite pasimarinuoti. Kai mėsa pasimarinuos, apvoliokite ją krakmole, tada gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite ten gabaliukus. Kepkite, ant mažiausios ugnies, kol gražiai apskrus.
Kol kiauliena kepa - užsikaiskite vandenį (su sultinio kubeliais) makaronams. Susipjaustykite cukiniją ir pomidorus stambokais gabaliukais.
Kiaulienai apskrudus - į keptuvę sudėkite daržoves, ant jų berkite juodųjų pipirų, pilkite baltojo vyno acto. Viską išmaišykite ir troškinkite uždengę dangčiu, ant mažiausios ugnies.
Makaronus virkite 3 min. Tada, su visu skysčiu, supilkite ant kiaulienos ir daržovių. Sudėkite pomidorų padažą, viską išmaišykite ir troškinkite dar 10 min.
Praėjus nurodytam laikui - dėliokite troškinį į lėkštes.
Patiekalo gamyba nereikalauja jokių pastangų. Kiauliena tampa sultinga, makaronai nespėja ištežti, o cukinijos gabaliukai virsta gaiviai traškiais. Skanaus :)

2012 m. liepos 25 d., trečiadienis

Tinginių balandėliai



Labai mėgstu balandėlius. Bet jų ruošimas labai vargina, ypač tas kapstymasis su kopūstu. Jei man reiktų apvirinėti kopūstą ir lupti jo lapus, apsisvilinant pirštus, geriau pati virsčiau balandėle. Tokiems kaip aš ir buvo sugalvoti tinginių balandėliai. Labai puikų receptą radau "Tango su samčiais" bloge :
http://tangosuhelena.blogspot.com/2012/07/balandeliai-tinginukai.html
Dar šiek tiek supaprastinau ir gavau nuostabų patiekalą.






Man išėjo 10 vnt. (vidutinio dydžio) tinginių balandėlių :
Malta kiauliena 500 gr.
Kiaušinis 
Ryžiai 100gr. (vienas virimo maišelis)
Kopūstas 100 gr. ar mažiau
Morka
Lečo 720 ml
Sultinys 1 litras
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai, raudonoji (saldžioji) paprika, malta uoginė paprika
Krakmolo apvoliojimui
Aliejaus kepimui
Garnyrui :
Bulvės
Grietinė






Pasūdytame vandenyje išsivirkite ryžius. Kol ryžiai vėsta - pasiruoškite maltą mėsą. Aš namie turėjau sprandinės, tai ją ir susimaliau. Kad taip nevargtumėte - galite, pirkdami didesnėje parduotuvėje, paprašyti, kad mėsą sumaltų vietoje. Arba tiesiog nusipirkite kiaulienos faršo. Į maltą mėsą suberkite visus nurodytus prieskonius ir įmuškite kiaušinį. Suberkite atvėsusius ryžius ir viską suminkykite. Tada pasipjaustykite kopūsto (aš susipjausčiau apie 100 gr) ir įmaišykite į faršo - ryžių masę.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kol aliejus kaista, iš mėsos - ryžių - kopūstų masės formuokite kotletukus ir voliokite juos krakmole. Paruoštus tinginių balandėlius dėkite į įkaitusį aliejų ir kepkite, ant mažiausios ugnies, kol gražiai apskrus.
Kol balandėliai kepa, užsikaiskite bulves garnyrui (nepamirškite pasūdyti) ir susipjaustykite morką griežinėliais.
Iškepusius tinginių balandėlius atsidėkite į šoną. Keptuvės dugną išklokite morkos griežinėliais, sudėkite balandėlius ir užpilkite verdančiu sultiniu (aš naudojau iš kubelių). Į keptuvę įberkite juodųjų pipirų, uždenkite dangčiu ir sumažinkite ugnį iki minimalios. Taip troškinkite 20 min. Praėjus nurodytam laikui, į keptuvę supilkite stiklainiuką Lečo (man patinka Globus gamybos) ir troškinkite dar 15 min. Praėjus 35 min. nuo troškinimo pradžios, išjunkite keptuvę ir suberkite nusunktas bulves. Palikite viską 10 min. skoniams susigerti. Tada dėkitės į lėkštes ir užsidėkite grietinės.
Man labai primena tikruosius balandėlius, o darbo gerokai mažiau. Sotūs, skanūs ir greitai dingstantys iš lėkščių. Ko daugiau reikia? :)

Ūkiška trinta kopūstų sriuba



Sriuba labai soti, todėl tinkama žmonėms po sunkių  ūkio darbų.


Šviežias kopūstas 700 gr.
Rūkyta šoninė 100 gr.
Grietinė 200 gr.
Bulvės (didelės) 2 vnt. 
Morka (nedidelis gabaliukas)
Sultinys 1 litras
Juodieji pipirai


Kopūstą supjaustykite ir berkite į puodą. Ant viršaus dėkite morkos griežinėlius, nedidelius bulvių gabaliukus bei šoninės kubelius (jei nėra pagalbininku, taip paruošti produktus turėsite patys). Viską užpilkite verdančiu sultiniu (aš naudojau iš kubelių), įberkite juodųjų pipirų ir virkite 20 min.
Praėjus nurodytam laikui, puodą nusunkite į laisvą indą ir tirščius sutrinkite blenderiu. Gražinkite nusunkta skystį atgal, sudėkite grietinę, viską išmaišykite ir statykite puodą ant ugnies. Palaukite kol užvirs, išjunkite ir pilkitės į lėkštes.
Visas paruošimo laikas - 25 min. Jei nedirbate sunkių ūkio darbų, šią sriubą valgykite vietoj pagrindinio patiekalo. Skanaus :)

Ledinės mėlynės



Labai skanus, tirštas, puikiai gaivinantis mėlynių kokteilis.


2 dideliems kokteiliams:
Mėlynės 400 ml
Vaniliniai ledai 360 ml
Persikų nektaras 100 ml






Kokteiliams aš naudoju paprasčiausius ledus vafliniuose puodeliuose. Dviguba nauda : ledai į kokteilį, o vaflį galima suvalgyti :) . Šiam kokteiliui aš sunaudojau 3 porcijas ledų. Tinka ir patys pigiausi pvz. "Optima linija".
Mėlynes, ledus ir sultis sudėkite į indą ir sutrinkite blenderiu. Papildomai cukraus dėti nereikia, kokteilis išeina pakankamai saldus.
Suaugusiems siūlau - plakant pridėti dar 100 ml romo :)

2012 m. liepos 23 d., pirmadienis

Marinuota silkė su aštriomis bulvėmis



Patiekalas labai lengvai paruošiamas ir labai greitai dingstantis nuo stalo. 


Marinuotos silkės filė
Aštrioms bulvėms :
Bulvės
Jūros druska, raudonoji (saldžioji) paprika, uoginė paprika.
Aliejus
Kopūstų - pomidorų salotoms:
Šviežias kopūstas
Pomidorai
Fermentinis sūris
Majonezas
Jūros druska






Bulves gerai nuplaukite ir užkaiskite virti (su lupena). Pasūdykite vandenį ir po užvirimo virkite 10 min. Apvirusias bulves nusunkite ir supjaustykite. Aš mažesnes pjoviau per pusę, o didesnes dalinau į keturias dalis.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (kaitinimas "viršus - apačia"). Kol orkaitė kaista, ant kepimo popieriumi užtiestos skardos, dėliokite bulvių puseles. Jas pabarstykite raudona (saldžia) paprika, uogine paprika ir užpilkite truputį aliejaus. Kiškite skardą į įkaitusią orkaitę ir pamirškite bulves maždaug 20 min.
Kol bulvės kepa, pasiruoškite kopūstų - pomidorų salotas. Jų receptas čia :
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/07/kopustu-pomidoru-salotos.html
Ir susipjaustykite silkę juostelėmis.
Praėjus 20 min. nuo bulvių kepimo pradžios - traukite jas iš orkaitės ir dėliokite viską į lėkštes.
Labai skanus patiekalas, kuriame puikiai dera silkė, daržovės, fermentinis sūris ir aštroki prieskoniai. Visas paruošimo laikas - maždaug 35 min.


2012 m. liepos 22 d., sekmadienis

Kopūstų - pomidorų salotos





Lengvos salotos pusryčiams. Tinkamos vegetarams ar kaip garnyras mėsos patiekalams.


Dideliam dubeniui salotų :
Šviežias kopūstas 400 gr.
Pomidorai (dideli) 3 vnt.
Fermentinis sūris 100 gr.
Majonezas
Jūros druska


Susipjaustykite šviežią kopūstą. Ant jo, tiesiog virš dubens, stambiai supjaustykite pomidorus. Pasūdykite ir išmaišykite viską tiesiog rankomis. Tada į dubenį, per burokinę tarką, sutarkuokite sūrį. Jei neturite laiko ar tingite - stambiai tarkuoto sūrio rasite visose didesnėse parduotuvėse. Sudėkite majonezą (aš naudojau "Vilniaus" be priedų) ir išmaišykite.
Paruošimui sugaišau tik 10 min., todėl šios salotos puikiai tinkamos ir darbo dienos pusryčiams. Skanaus :)