Foršmakas arba kapota silkė - žydiškas patiekalas. Jį gaminti išmokau iš savo senelės. Tiesa kasdienai senelės recepto nenaudoju. Taip atsirado greitas foršmakas skirtas ne šventėms, o darbo dienos pusryčiams.
Sūdyta silkės filė 1 pakuotė (220 gr.)
Kiaušiniai (nedideli) 2 vnt.
Sviestas 25 gr.
Obuolys (nedidelis ir rūgštus) 1 vnt.
Piene mirkytas batonas 1 riekelė
Kiaušinius išsivirkite kietai (virkite 10 min. po vandens užvirimo), nulupkite ir atvėsinkite. Obuolį nusilupkite ir išpjaukite sėklalizdį. Visus nurodytus produktus perleiskite per rankinę mėsmalę. Jei jos neturite - tiesiog viską pasmulkinkite ir panaudokite blenderį. Sumalus ar sutrynus - foršmaką permaišykite ir pastatykite porai valandų į šaldytuvą.
Patogiausia gamintis iš vakaro. Labai skanu teptis ant skrudintos duonos ar batono. Skanaus :)
Kalėdinis citrininis kremas puikiai tinka dovanojimui.
Receptą radau čia:
http://nr146.blogspot.com/2012/11/citrininis-kremas-arba-kaledu-geris.html
Tikrai patiks saldžiarūgščių desertų mėgėjams
Citrinų sultys 200 ml
Cukraus milteliai (pudra) 500 gr.
Kiaušiniai 3 vnt.
Sviestas 100 gr.
Citrinas išspauskite (aš sunaudojau apie 1,5 kg citrinų). Kad citrinos lengviau atiduotų sultis, prieš perpjaudami jas - stipriai paridinėkite ant stalo. Spausdami stebėkite, kad į sultis neprikristų kauliukų.
Kiaušinius išsiplakite šluotele. Į citrinų sultis suberkite cukraus miltelius bei plaktus kiaušinius ir išmaišykite. Puodą su mišiniu statykite ant mažiausios ugnies ir virkite (maišydami), kol jis ims tirštėti. Tada suberkite, nedideliais gabaliukais susmulkintą ar sutarkuotą, sviestą. Toliau maišykite puodą, kol citrinų masė pasieks kremo konsistenciją.
Kremą supilstykite į indelius ir per naktį palikite šaldytuve. Iš nurodyto kiekio man išėjo 3 nedideli dovanų indeliai.
Visas virimas užtruko maždaug 10 - 15 min.