2013 m. gegužės 2 d., ketvirtadienis

Daržovienė su perlinėmis kruopomis




Norėjau kažko panašaus į rusišką рассольник sriubą, bet nemėgstu karštų raugintų agurkų. Juos sėkmingai pakeičiau marinuotais pomidorais. Labai skani sriuba - aštroka, su rūgštele. Tinkanti kategorijai "po baliaus" :). 

Sriubai:
Vanduo 2 litrai
Kopūstas 2 nedidelių kumščių dydžio gabaliukas
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Morka 0,5 vnt.
Marinuoti pomidorai 3 - 4 vnt.
Perlinės kruopos 100 gr.
Cukrus 1 arbatinis šaukštelis
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, aitrioji paprika, malti lauro lapai, krapai, petražolės (viskas džiovinta)

Frikadelėms:
Faršas 300 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiuvėsėliai 1 sauja
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji ) paprika

Užkaiskite vandenį virimui ir kol jis užvirs, iš nurodytų produktų susiminkykite frikadelių masę. Aš naudojau vištienos faršą. Vandeniui užvirus formuokite kamuoliukus ir meskite į puodą. Ten pat sudėkite, griežinėliais pjaustytą, pusę morkos ir suberkite perlines kruopas. Suberkite visus prieskonius ir cukrų. Virkite uždengę dangčiu, ant mažiausios ugnies, 10 min.
Kol viskas verda, susipjaustykite kopūstą (aš naudojau kietą, "žieminį" kopūstą). Praėjus nurodytam laikui, sudėkite jį į puodą. Ir virkite dar 20 min.
Praėjus pusvalandžiui nuo virimo pradžios, į puodą suberkite supjaustytas bulves. Virimą tęskite dar 10 min.
Po 40 min. nuo virimo pradžios - sudėkite į puodą marinuotus pomidorus ir sutraiškykite juos šaukštu.
Išjunkite ugnį ir palikite sriubą 10 min. ramybėje.
Sriuba man labai patiko. Tikrai bus kartojama ne kartą. Siūlau valgyti su grietine.

 

2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Aštrūs vištienos kamuoliukai užkandžiams




Skanūs tiek šilti, tiek šalti. Labai patogu šiuos kamuoliukus vežtis į iškylas gamtoje. Iš išorės traškūs, viduje minkštutėliai - skaniausiai vartojasi su šaltu alumi.

Malta vištiena (faršas) 500 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiuvėsėliai 2 saujos
Sojų padažas
Aitrioji paprika, maltas imbieras
Sezamo sėklų apvoliojimui
Aliejaus kepimui

Į maltą vištieną įmuškite kiaušinį, įpilkite sojų padažo ir suberkite nurodytus prieskonius. Paminkykite ir suberkite džiuvėsėlius. Dar kartą perminkykite faršo masę.
Drėgnomis rankomis (masė labai lipni) formuokite kamuoliukus ir apvoliokite juos sezamo sėklose. Apvoliotus dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Aliejaus pilkite šiek tiek daugiau nei įprastai kepant, bet ne tiek, kad kamuoliukai jame plaukiotų. Kepkite ant vidutinės ugnies, vartydami, kol gražiai apskrus.
Blogiausia šių kamuoliukų savybė, kad negali liautis jų valgyt. Skanaus :)

2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Varškės pyragas su razinomis




Gavau dovanų kondensuoto pieno skardinę ir teko kepti pyragą. Rezultatas labai nustebino - drėgnas, minkštas ir labai skanus. Tešlos sumaišymui sugaišite tik 5 min.

Varškė (9 proc.) 2 pakeliai
Kondensuotas pienas 1 skardinė
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 6 valgomieji šaukštai (su kaupu)
Kepimo milteliai 1 arbatinis šaukštukas
Didžiosios razinos 150 gr.
Cinamonas

Plakikliu susiplakite kiaušinius iki putų. Supilkite kondensuotą pieną ir dar paplakite. Sudėkite varškę (aš naudojau paprastą, drėgną pakelinę) ir dar šiek tiek pasidarbuokite plakikliu. 
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir iš lėto, maišydami, suberkite į tešlą. Viską gerai išmaišykite, berkite cinamono, sudėkite razinas ir dar kartą permaišykite.
Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą (aš naudojau atsegamais kraštais) ir kiškite į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę (kepimas "viršus - apačia"). Kepkite maždaug 40 min.
Ištraukę iškepusį pyragą, palaukite kol atvės. Pjaustykite tik visiškai atvėsusį.
Man neprireikė jokio padažo pyragui. Iškepė tikrai nesausas. Siūlau pabandyti :)