2013 m. birželio 12 d., trečiadienis

Buroklapių sriuba







Sezoninė labai paprastai paruošiama sriuba. Verdu tokią jau 15 metų.

Sriubai:
Vanduo 2 litrai
Jauni burokų lapai 1 ryšulėlis (bobučių pardavimo matas)
Bulvės (nedidelės) 4 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai, krapai, petražolės (viskas džiovinta)

Frikadelėms:
Faršas 300 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiuvėsėliai 1 sauja
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika
 
Užkaiskite vandenį virimui ir kol jis užvirs, iš nurodytų produktų susiminkykite frikadelių masę. Aš naudojau vištienos faršą. Vandeniui užvirus formuokite kamuoliukus ir meskite į puodą. Ten pat sudėkite visus prieskonius ir virkite 10 min.
Tuo metu gerai nuplaukite ir susipjaustykite buroklapius. Praėjus nurodytam laikui, suberkite buroklapius į puodą. Virkite dar 5 min.
Tada į puodą suberkite, nedideliais gabaliukais pjaustytas, bulves ir tęskite virimą dar 10 min.
Nuo virimo pradžios praėjus 25 min. išjunkite puodą ir pilkitės sriubą į lėkštes.
Siūlau valgyti su grietine.

2013 m. birželio 9 d., sekmadienis

Orkaitėje troškinta pažandė




Penktadienį atsidūriau šalia turgaus. Ir neišlaikiau... Vėl nusipirkau kiaulienos pažandės. Orkaitėje troškinta pažandė - kaloringas, labiau vyriškas patiekalas. Jei skaičiuojate kalorijas, pažandę keiskite liesesne kiaulienos dalimi.




Kiaulienos pažandė 700 gr.
Keptos pupelės pomidorų padaže 1 skardinė
Pomidorai (dideli) 2,5 vnt. (2 dideli ir 1 mažas)
Marinuoti Lombardijos pipirai (dideli) 7 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai
Marinatui:
Sojų padažas 3 valgomieji šaukštai
Medus 0,5 valgomojo šaukšto
Garstyčios (lietuviškos, aštrios) 1 valgomasis šaukštas
Lombardijos pipirų marinatas (galima keisti baltojo vyno actu) 2 valgomieji šaukštai

Sumaišykite visas marinato sudedamasias dalis ir užpilkite pažandę. Palikite pasimarinuoti bent valandai. Paskui mėsą, su visu marinatu, perkelkite į kepimo indą (aš naudojau molinuką). Ten pat supilkite pupeles pomidorų padaže. Stambiais gabalais susipjaustykite pomidorus, pabarstykite juos jūros druska ir juodaisiais pipirais. Supjaustytus berkite į kepimo indą (su visomis atsiradusiomis sultimis). Sudėkite marinuotus Lombardijos pipirus.  Kepimo indą uždenkite dangčiu arba sandariai apvyniokite folija (aš naudojau foliją) ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę (kepimas "viršus - apačia"). Pamirškite ten maistą 3 valandoms.
Po trijų valandų traukite viską lauk ir dėliokitės į lėkštes.
Mėsa minkštutėlė, sultinga ir kvapni. Lombardijos pipirai nėra aštrūs, todėl patiekalas tinka visai šeimai. Labai tinkamas patiekalas lietingam ir tingiam savaitgaliui. Skanaus :)