2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Stambiai tarkuotų bulvių blynai su rūkytos silkės įdaru





Stambiai tarkuotų bulvių blynai - labai patogus patiekalas, kai šaldytuve "pelė pasikorė". Įdarui tinka labai daug kas. Šį kartą blynus įdariau karšto rūkymo silke bei marinuotais agurkėliais.






3 žmonėms :
Bulvės (vidutinės) 15 vnt.
Jūros druska
Aliejaus kepimui
Įdarui :
Karšto rūkymo silkė (didelė) 1 vnt.
Marinuotas agurkas (didelis) 1 vnt.
Majonezas 1 valgomasis šaukštas


Bulves nusiskuskite ir sutarkuokite burokine tarka (gal pažystate kokį itin alkaną žmogų, kuris sutiktų tarkuoti ?). Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kol aliejus kaista, bulves gerai pasūdykite ir, tiesiog rankomis, išmaišykite druską. Nesunkite, viena ranka laikykite dubenį su tarkiais, kita - kraukite į keptuvę. Taip pat įpilkite atsiradusio skysčio. Tarkius į keptuvę dėkite nestoru sluoksniu ir paspauskite ranka, kad tolygiai pasidengtų dugnas. Kepkite ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu. 
Kol blynas kepa - pasiruoškite įdarą. Karšto rūkymo silkei nulaužkite galvą (aš perku su galva) ir nulupkite odą. Padalinę pusiau - pašalinkite kaulus. Pirštais sutrupinkite silkę į nedidelius gabaliukus. Ant silkės gabaliukų kubeliais pjaustykite marinuotą agurką, uždėkite majonezo ir išmaišykite.
Kai blynas apskrus, dviejų mentelių pagalba, atsargiai apverskite ir vėl uždenkite dangtį. Kai tik abi pusės bus apskrudę, tų pačių mentelių pagalba, perkelkite blyną į lėkštę. 
Ant pusės blyno dėkite įdaro ir uždenkite kita puse (lenkite pusiau).
Vienintelė šio patiekalo yda - ilgas kepimas (na ir tarkavimas ne džiaugsmas, aišku). Aš valgau su grietine.

2012 m. gegužės 21 d., pirmadienis

Strimėlių salotos

Labai sočios salotos. Puikiai tinka kaip užkandis prie alaus.

Karštai rūkytos strimėlės 1 - 2 vnt. (priklausomai nuo dydžio)
Kiaušiniai 2 - 3 vnt. (priklausomai nuo dydžio)
Marinuoti agurkai (dideli) 2 vnt.
Konservuoti žirneliai 5 valgomieji šaukštai
Basmati ryžiai (dėžutė)
Majonezas
Jūros druska

Užsikaiskite virti basmati ryžius su jūros druska (ryžių paruošimo instrukciją rasite ant dėžutės). Taip pat užstatykite virti kiaušinius.
Kol ryžiai bei kiaušiniai verda, išsidarinėkite strimėles. Nulupkite odą, pašalinkite kaulus ir pirštais sutrupinkite į dubenį. Ant strimėlių, tiesiai virš dubens, smulkiai supjaustykite marinuotus agurkus.
Kiaušiniams išvirus (nuo vandens užvirimo, virkite 10 min.), juos atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite į dubenį su likusiais produktais. Išvirusius, karštus, basmati ryžius sudėkite į dubenį su pjaustytais produktais ir gerai išmaišykite. Palikite kokioms 15 - ai minučių salotas ramybėje (ryžiams atvėsti bei įsigerti skoniams). Tada į dubenį dėkite žirnelius bei majonezą ir viską gerai išmaišykite.
Šitoms salotoms aš naudoju "Daumantų" majonezą be priedų. Su bokalu šviesaus alaus - salotos dings nepastebimai :)

Barščiai su kukuliukais



Barščių receptų yra labai daug, bet aš nuolat verdu pagal šį receptą. Soti sriuba, puikiai atstojanti ir antrąjį patiekalą.

Virti lupti burokėliai 500 gr. (pakuotė)
Bulvės (didelės) 2 vnt.
Morka 0,5 vnt.
Baltojo vyno actas 2 - 3 valgomieji šaukštai
Prieskonių mišinys sriuboms
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/03/mano-naudojami-prieskoniai-po-teisybei.html

kukuliukams (frikadelėms) :
Kiaulienos faršas 500 gr.
Kiaušinis
Manų kruopos ar džiuvėsėliai 
Prieskonių mišinys maltai mėsai
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/03/mano-naudojami-prieskoniai-po-teisybei.html

Užsikaiskite maždaug 3 litrus vandens ir kol vanduo užvirs - susiminkykite, iš nurodytų produktų, kukuliukų masę. Manų kruopų ar džiuvėsėlių aš dedu apie porą saujų. Susipjaustykite morkos gabaliuką griežinėliais. Vandeniui užvirus, drėgnomis rankomis formuokite kukuliukus ir meskite į puodą. Ten pat sudėkite morkos griežinėlius ir prieskonių mišinį sriubai. Virkite, ant nedidelės ugnies, 15 minučių. Kol viskas verda - nusiskuskite bulves ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Praėjus penkiolikai minučių, suberkite bulves į puodą ir virkite dar 10 minučių. Tuo metu per burokinę tarką sutarkuokite burokėlius ir juos užpilkite baltojo vyno actu (nepamirškite pamaišyti, kad actas pasiskirstytų). Nuo virimo pradžios praėjus 25 - ioms minutėms, sudėkite burokėlius į sriubą. Išmaišykite ir kai tik užvirs - išjunkite. Palikite barščius dar 10 minučių "susistovėti".
Jei tingite, neturite laiko ar nenorite tarkuoti - virtus burokėlius bei vyno actą pakeiskite stiklainiuku marinuotų burokėlių. Ypač tinka burokėliai su obuolių sultimis. 
Nepamirškite įsidėti grietinės :)