2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Šparaginės pupelės su sūriu



Itin paprastai paruošiamas vegetariškas patiekalas. Nors nesame vegetarai, bet mūsų šeimoje šis patiekalas - vienas mėgiamiausių.

3 žmonėms:
Šparaginės pupelės 1kg.
Fermentinis sūris (tarkuotas) 200 gr.
Baltojo vyno actas 4 valgomieji šaukštai
Jūros druska, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui

Šparagines pupeles nusiplaukite ir nukarpykite galus. Didesnes kirpkite per pusę (tam aš naudoju kanceliarines žirkles). Kol dorojate pupeles, užsikaiskite puodą su vandeniu.
Pupeles berkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 10 min. Kol šparaginės pupelės verda, keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus.
Praėjus nurodytam laikui, pupeles nusunkite ir supilkite į įkaitusią keptuvę. Jas pabarstykite juodaisiais pipirais ir užpilkite baltojo vyno actu. Viską gerai išmaišykite ir suberkite tarkuotą sūrį. Keptuvę uždenkite dangčiu, ugnį sumažinkite iki minimalios ir kepkite kol išsilydys sūris. Tada dėkitės į lėkštes.
Pupelės traškios, aštrokos (aš nepagailiu pipirų), neapsunkinančios skrandžio. Galėčiau jas valgyti kasdien :) . Negalintiems be mėsos - tai puikus garnyras kepsniams. Skanaus :)

2012 m. rugpjūčio 13 d., pirmadienis

Provanso pomidorai



Atostogaudama varčiau senus žurnalus. Ir sename "Moters" numeryje radau Provanso pomidorus. Labai dėkinga už receptą. Itin paprastas paruošimas, o skonis puikus.

Pomidorai (dideli, kietoki) 9 vnt.
Kiaulienos faršas 500 gr.
Parmezano sūris (tarkuotas) 50 gr.
Prieskonių mišinys maltai mėsai :
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/03/mano-naudojami-prieskoniai-po-teisybei.html
Nuo savęs pridėjau:
Goudos fermentinio sūrio (smulkiai tarkuoto) 100 gr.
Išskobtus pomidorus pabarsčiau: juodaisiais pipirais, džiovintais salierų lapeliais, baziliku.

Kiaulienos faršą pabarstykite prieskonių mišiniu ir atsidėkite į šoną. Nupjaukite pomidorų viršų ir išskobkite vidų. Aš palikau storesnes sieneles ir šiek tiek sulčių viduje. Išskobtus pomidorus pabarstykite nurodytais prieskoniais.
Kai pomidorai bus paruošti įdarymui - įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia" ). Mėsą sumaišykite su tarkuotais sūriais ir šiuo mišiniu įdarykite pomidorus. Pripildytus pomidorus dėliokite ant, kepimo popieriumi užtiestos, skardos ir kiškite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 40 min.
Aš kepiau kartu su aštriomis bulvėmis.
Provanso pomidorai labai sultingi ir sotūs. Mūsų namuose bus ruošiami dar ne kartą.

2012 m. rugpjūčio 12 d., sekmadienis

Paprikų sriuba



Jei gaminote įdarytas paprikas ir jums liko skysčio - siūlau jį paversti paprikų sriuba.
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/08/idarytos-paprikos.html
Man dar liko ir paprikų įdaro, kurį patroškinau kartu su įdarytomis paprikomis. Mėsos - ryžių kukuliukai puikiai papuošė sriubą.
Į likusį, po troškinimo, verdantį skystį sudėkite 3 nedideles supjaustytas bulves ir 1 didelę baltąją papriką (pjaustytą kubeliais). Viską virkite 10 min. ir jau galite valgyti.
Jei paprikų netroškinote, bet norite sriubos:

3 lėkštės:
Mėsos sultinys (su prieskoniais) 1 litras
Bulvės (nedidelės) 3 vnt.
Baltoji paprika 1 vnt.
Virti ryžiai nedidelė sauja
Pomidorų padažas 100 gr.

Į verdantį sultinį suberkite paprikos ir bulvių kubelius. Supilkite pomidorų padažą ir virkite 10 min. Prieš pat virimo pabaigą suberkite virtus ryžius. Skanaus :)

Įdarytos paprikos



Įdarytos paprikos - mano šeimos mėgiamas patiekalas. Visada gaminu pagal tą patį receptą, todėl šį patiekalą paruoščiau net miegodama. Įdarymui visada renkuosi baltąsias paprikas, troškinamos jos išlaiko formą, be to yra intensyvesnio skonio nei raudonosios saldžiosios paprikos.




8 paprikoms :
Baltosios paprikos 8 vnt.
Prieskonių mišinys sriuboms :
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/03/mano-naudojami-prieskoniai-po-teisybei.html
Pomidorų padažas 100 gr.
Įdarui :
Kiaulienos faršas 500 gr.
Kiaušinis
Ryžiai 125 gr. (virimo maišelis)
Prieskonių mišinys maltai mėsai :
Garnyrui :
Bulvės 1 kg
Grietinė

Ryžių maišelį išvirkite pasūdytame vandenyje ir atvėsinkite. Faršą pabarstykite prieskoniais maltai mėsai. Kol ryžiai vėsta, nupjaukite paprikų viršų ir išimkite sėklas. Nusiskuskite bulves ir užkaiskite tikrai didelį puodą.
Kai ryžiai atvės - iš jų, kiaulienos ir kiaušinio susiminkykite "balandėlinį" įdarą. Paruošta mase įdarykite paprikas.
Kai puodas užvirs - suberkite prieskonių mišinį sriuboms. Sudėkite bulves (vidutinių nepjausčiau, dideles pjoviau per pusę), o ant jų paprikas. Vandens puode turi būti tiek, kad viską apsemtų. Sudėję bulves ir paprikas, į puodą įpilkite pomidorų padažo.
Viską troškinkite 30 min. Praėjus nurodytam laikui - dėkitės maistą į lėkštes. Aš valgau su grietine.
Nuo troškinimo likusį skystį paverčiu paprikų sriuba:
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/08/papriku-sriuba.html