2012 m. kovo 30 d., penktadienis

Daržovės su grietinėlės sūriu

Lengvas ir labai skanus užkandis. Greitai paruošiamas ir puikiai atstoja pietus karštą vasaros dieną.

Pomidorai 3 - 4 vnt.
Agurkai (trumpavaisiai) 2 vnt.
Grietinėlės sūris 100 gr.
Užpilui :
Alyvuogių aliejus 5 valgomieji šaukštai
Baltasis vyno actas 1 valgomasis šaukštas
Garstyčios 1 šaukštelis
Medus (natūralus) 1 šaukštelis
Pusės (nedidelės) citrinos sulčių
Jūros druska

Daržoves supjaustykite riekelėmis, sūrį - kubeliais ir viską sumaišykite. Aš naudoju "Capresi" grietinėlės sūrį. 
Pusę citrinos išspauskite. Užpilui skirtus produktus sumaišykite ir užpilkite ant daržovių su sūriu.
Skanaus :)

Skanios dietos salotos



Skaniausios šios salotos rudenį, kai visos daržovės atkeliauja tiesiai iš daržo. Bet norint laikytis skanios dietos - puikiai tinka ir kitais metų laikais.

Pekino kopūstas 300 gr.
Pomidorai (dideli) 3 - 4 vnt. 
Agurkai (trumpavaisiai) 3 vnt.
Pievagrybiai (vidutinio dydžio) 5 - 7 vnt. 
Jūros druska
Užpilui :
Alyvuogių aliejus 5 valgomieji šaukštai
Baltasis vyno actas 1 valgomasis šaukštas
Garstyčios 1 šaukštelis
Medus (natūralus) 1 šaukštelis
Pusės citrinos (nedidelės) sultys 
Jūros druska

Visas daržoves supjaustykite juostelėmis, pievagrybius - griežinėliais ir išmaišykite. Pabarstykite jūros druska.
Išspauskite pusę nedidelės citrinos. Užpilui skirtus produktus sumaišykite ir užpilkite ant daržovių. Palikite 10 - iai minučių, kad užpilas įsigertų.
Maišydami užpilą stebėkite, kad medus ištirptų. Salotų paruošimui sugaišite ne daugiau kaip 10 minučių. Šios salotos puikiai tinka ir kaip garnyras prie mėsos patiekalų. 

Krabų salotos "Po Velykų"



Kadangi po Velykų šventimo lieka daug virtų kiaušinių (visi nori marginti, bet niekas nenori valgyti) ir dažnas suka galvą kur juos padėti, siūlau tokias salotas :

Ryžiai 3 virimo maišeliai
"Snieginio krabo mėsa" 4 pakuotės (480 gr.)
Kiaušiniai 4 - 5 vnt. (priklausomai nuo dydžio)
Agurkas/ai
Majonezas
Juodieji pipirai, sultinio kubeliai

Ryžius išsivirkite su sultinio kubeliais. Kol ryžiai verda, į dubenį susipjaustykite kiaušinius (jei gaminate ne po Velykų - pirmiausia užsikaiskite virti kiaušinius), "Snieginio krabo" mėsą (Viči gamyba) ir pusę ilgavaisio agurko. Ilgavaisį agurką galima keisti kokiais 4-5 trumpavaisiais (priklauso nuo dydžio). Ryžiams išvirus, juos karštus supilkite į dubenį ant pjaustytų produktų. Pabarstykite juodaisiais pipirais ir išmaišykite. Sudėkite majonezą (šitoms salotoms naudoju "Vilniaus" be priedų) ir dar kartą išmaišykite. Palikite 20 - iai minučių, kad viskas susigertų. 
Na va, vietoj neapetitiškų likučių - turite didelį dubenį skanių salotų.

Kristijono krabų salotos



Šios salotos itin mėgstamos mano brolio, todėl ir pavadinau jo vardu. Jas gaminu jau kokius 13 metų ir dar neatsibodo. Dideliam dubeniui krabų salotų reikės :



Ryžiai 3 virimo maišeliai
Raudonoji saldžioji paprika 1 didelė
"Snieginio krabo" mėsa 4 pakuotės (480 gr.)
Konservuoti kukurūzai 1 skardinė
Majonezas
Sultinio kubeliai

Ryžius išsivirkite su sultinio kubeliais. Kol ryžiai verda, į dubenį smulkinkite "Snieginio krabo" mėsą (Viči gamybos) ir raudonąją papriką. Ryžiams išvirus, juos iš karto sukratykite į dubenį su pjaustytais produktais. Ryžius BŪTINA naudoti karštus, nes tokiu būdu puikiai įsigers visi skoniai. Viską išmaišykite ir supilkite kukurūzus su visu skysčiu. Supylę kukurūzus dar kartą pamaišykite. Tada dėkite majonezą. Šitoms salotoms aš naudoju "Vilniaus" majonezą be priedų. Išmaišykite majonezą ir palikite salotas kokioms 20 - iai minučių, kad viskas gerai susigertų.
Svarbiausia turėti tikrai didelį dubenį. Aš dažniausiai gaminu per du dubenis, nes kitaip netelpa. Šio kiekio tikrai užteks nemažam būriui žmonių. Kol dar negamino "Snieginio krabo" mėsos - salotas ruošdavau su paprastom krabų lazdelėm. Bet "Snieginio krabo" mėsa man gerokai skaniau. Papriką naudokite kuo didesnę arba imkite dvi mažas. Darbo nedaug, o rezultatas tikrai jus nudžiugins. Skanaus :)

Perlinių kruopų košė

Sotus žieminis patiekalas.


3 žmonėms pamaitinti:
Perlinės kruopos 3 virimo maišeliai
Virta kiauliena 300 gr.
Pomidorų padažas
Sultinio kubeliai, juodieji pipirai.
Aliejaus kepimui


Jei virėte sriubą ir liko kiaulienos - siūlau šitą košę. Nuo tada, kai atsirado perlinės kruopos virimo maišeliuose - šis patiekalas tapo mano labai mėgiamu. Perlines kruopas išsivirkite su sultinio kubeliais (virimo laikas yra ant dėžutės, berods 40 min.). Per tą laiką galima ir serialą pasižiūrėti (nepamirškite užsistatyti laikrodžio). Virtą mėsą pasismulkinkite nedideliais gabaliukais. Į keptuvėje įkaitintą aliejų suberkite mėsos gabaliukus, pabarstykite juodaisiais pipirais. Tada sudėkite išvirtas perlines kruopas, supilkite pusę indelio pomidorų padažo (pastoviai naudoju "Spilvos") ir viską gerai išmaišykite. Troškinkite 10 minučių uždengę dangčiu, ant mažiausios ugnies.
Nepamainomas priedas - marinuoti agurkėliai.

2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Panini su vištiena ir bekonu

Labai sotus sumuštinis, kurio receptą parsivežiau iš UK. 


Vienam Panini :
Ciabatta bandelė (šviesi)
Vištos filė 3 - 4 nedideli gabaliukai 
Bekonas 1 riekelė (iš bėdos galima pakeisti šonine)
Pomidoras
Avokadas
Salotos lapas
Tarkuotas parmezano sūris
Hellmann's majonezas
Jūros druska, juodieji pipirai, saldžioji paprika
Aliejaus kepimui


Atsipjaukite 3 - 4 nedidelius gabaliukus vištos filė ir juos pamarinuokite su nurodytais prieskoniais. Kol vištiena marinuojasi - užsiimkite ciabatta bandele. Ją įpjaukite, pradedant nuo ilgesniosios kraštinės, tik nepjaukite iki galo - bandelę įpjaukite tiek, kad atsidarytų. Palikite šiek tiek vietos ir pakartokite pjūvį. Bandelė turi atrodyti kaip piniginė su dviem skyreliais. Pjovimui geriausia naudoti aštrų duonos peilį (banguotais ašmenimis). Kai jau bandelė paruošta, ant, aliejumi pateptos, grilio keptuvės užmeskite vištos gabaliukus ir bekoną. Jei grilio keptuvės neturite (aš irgi neturiu), ne bėda - bekono griežinėlį paskrudinkite ant sausos įkaitusios keptuvės (ant mažiausios ugnies). Bekonui paskrudus, jį atsidėkite į šoną ir įpylę truputį aliejaus į keptuvę sumeskite vištienos gabaliukus. Kol vištiena kepa - susimaišykite žiūpsnį tarkuoto parmezano su majonezu. Šito užtepo jums reikės nedaug, maždaug valgomojo šaukšto. Avokadą (įsitikinkite, kad jis tikrai prinokęs) nusilupkite ir susipjaustykite riekelėmis. Avokado riekeles pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Majonezo - parmezano mišiniu patepkite apatinę įpjautos bandelės riekelę (ne visą įpjautą skyrelį, o tik apačią). Ant pateptos riekelės dėkite iškepusius vištos gabaliukus, ant vištos sudėkite avokado riekeles. Vieną skyrelį užpildėte. Dabar pridėkite įdaro į kitą skyrelį. Šio skyrelio tepti majonezu nebereikia. Paskrudintą bekoną padalinkite į kelias dalis. Bekono gabaliukus susukite į ritinėlius ir grūskite į antrąjį skyrelį. Ant bekono sudėkite pomidoro, pabarstyto juodaisiais pipirais, griežinėlius. Šalia bekono sukimškite suglamžytą salotą. Nestipriai paspauskite sumuštinį ir aštriu peiliu padalinkite į dvi dalis  (lyg dalintumėte vieną sumuštinį dviems žmonėms).
Viskas skamba sudėtingai, bet iš tiesų tai greitai pagaminamas maistas. Didžiausia knisliava yra su tuo perpjovimu. Bet kelis kart pasipraktikavus - tikrai įgusite. Primenu, kad sumuštinis labai kaloringas, todėl tinkamas vietoj pietų.

2012 m. kovo 28 d., trečiadienis

Sūrio - kumpio salotos

Salotos nėra labai sveikuoliškos, bet sočios, skanios ir tinkamos vaišinti svečius.


Pekino kopūstas 300gr.
Pomidorai 3 vnt. (didesni)
Pievagrybiai 5 vnt. (vidutinio dydžio)
Sūris (pvz. Džiugas) 100 gr.
Kumpis (karšto rūkymo) 100 gr.
Majonezas
Jūros druska, juodieji pipirai.


Pekino kopūstą ir pomidorus supjaustykite juostelėmis, pievagrybius pjaustykite griežinėliais, sūrį ir kumpį - kubeliais. Pomidorus visada pjaustau ne ant pjaustymo lentelės, o virš salotų dubens. Kas, kad juostelės būna negražios, svarbiausia, kad pomidorų sultys patenka ten - kur reikia. Viską pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais, sudėkite majonezą (šitoms salotoms aš naudoju "Daumantų" be priedų) ir gerai išmaišykite.
Jei kas nors padės su pjaustymu - susisuksite per 10 minučių.

Žuvies kotletai




Pigus ir greitai pagaminamas patiekalas.

Lašišų faršas 1 kg.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiuvėsėliai
Juodieji pipirai, kvapieji pipirai, malti lauro lapai, jūros druska.
Aliejus kepimui
Padažui:
Sultinys 1 stiklinė
Pomidorų padažas
Grietinė 200 gr.

Lašišų faršą atsišildykite (man pakliūna tik šaldytas). Iš faršo, kiaušinio, prieskonių ir džiuvėsėlių susiminkykite kotletų masę. Džiuvėsėlių dėkite daug, nes kotletų masė turėtų būti formuojama rankomis. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kotletus (kotletai lipnūs) ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių. Iškepusius žuvies kotletus užpilkite sultiniu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir uždenkite dangčiu. Kai tik sultinys užverda - supilkite kokius 100 gramų pomidorų padažo ir troškinkite 15 - 20 minučių. Tada sudėkite grietinę, išmaišykite ir išjunkite ugnį. Uždengtus žuvies kotletus palikite "pailsėti" maždaug dešimčiai minučių.
Skanūs, sultingi kotletai nereikalaujantys daug darbo.

Pieniška kruopų sriuba




Viena mano mėgiamiausių sriubų. Mamos verdama nuo vaikystės.

Skaldyti žirniai 200 gr.
Perlinės kruopos 100gr.
Vanduo 2,5 litro
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Pienas
Jūros druska

Vandenį užvirkite ir supilkite perplautas kruopas. Ant mažos ugnies virkite maždaug 40 minučių. Tada pasūdykite, sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir pavirkite dar 10 minučių. 
Praėjus 50 minučių nuo virimo pradžios, puodą išjunkite, pilkitės į lėkštes ir užsibalinkite pienu.
Man skaniausia labai tiršta (vos ne košės pavidalo) sriuba. Tada įsidedu kelis šaukštus kruopų į lėkštę ir piluosi daug pieno. Jei sriubos liko - kitą dieną užpilu pienu ir pašildau.
Tai vasarinis sriubos variantas. Žiemą vandenį keičiu natūraliu mėsos sultiniu. Ir taip pat balinu pienu. Skanaus :)

Taupūs troškinti rauginti kopūstai




Jeigu valgote lašinius ar rūkytą šoninę - dažnai lieka kieta odelė. Tai va aš tą odą troškinu su kopūstais. Labai skanu ir pigu, tik troškinimas užima nemažai laiko. Bet kadangi prie puodo stovėti nereikia ir galima užsiimti kokia nors kita veikla, kol viskas troškinasi, tai mano namuose šitie kopūstai gaminami dažnai.

3 žmonėms :
Rauginti kopūstai 850 gr. (maišelis)
Pomidorų padažas
Šoninės/lašinių odelės
Sultinio kubeliai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, cukrus

Jums labai pasisekė, jei galite gauti naminių raugintų kopūstų. Man tai retai nuskyla...Ilgą laiką negalėjau atrasti skanių raugintų parduotuvinių kopūstų. Dabar, kai jau radau (perku Spicie su morkomis) - troškinau visą žiemą. Kopūstus, su visu skysčiu, suverskite į puodą (aš neperplaunu) ir užpilkite verdančiu vandeniu. Vandens pilkite tiek, kad vos vos apsemtų kopūstus. Kadangi mano perkamuose kopūstuose jau yra kmynų ir morkų, tai papildomai nededu. Kai tik vanduo užkunkuliuoja - dėkite sultinio kubelius (aš dedu 3 vnt.), cukrų (aš dedu valgomąjį šaukštą) ir juostelėmis pjaustytas odeles. Uždenkite ir troškinkite, ant mažiausios ugnies, 40 minučių. Nepamirškite kartais pamaišyti. Tada įberkite juodųjų, kvapiųjų pipirų ir supilkite pomidorų padažą (aš pilu Spilvos negailėdama). Patroškinkite dar 20 minučių, jei trūksta vandens - įpilkite.
Visas troškinimo laikas išeina apie valandą. Man dažniausiai vandens nepritrūksta. Svarbiausia nepamiršti protarpiais pamaišyti. Valgau dažniausiai su virtomis bulvėmis, bet šie kopūstai puikiai tinka ir kaip garnyras.

2012 m. kovo 27 d., antradienis

Mano silkė pataluose II




Itin greitai paruošiama silkė, kai svečiai jau braižosi aplink duris.


Silkės filė 500 gr.
Virti burokėliai 500 gr.
Virtos konservuotos pupos/karališkos pupelės 1 skardinė
Konservuoti žirneliai 1 stiklainis
Majonezas


Atidarykite pupas/pupeles (be jokių priedų), žirnelius ir nusunkite skystį. Aišku galite patys išsivirti pupų, bet primenu, kad svečiai jau braižosi aplink duris. Silkės filė susipjaustykite juostelėmis, burokus patikėkite sutarkuoti. Į kiekvieno svečio lėkštę dėkite juostomis: tarkim iš kairės pupas/pupeles, šalia pupų - silkės juosteles, o greta silkės išdėliokite žirnelių juostą. Lėkštę padengtą pupų - silkės - žirnelių juostomis užklokite tarkuotais burokėliais. Burokėlius aptepkite storu majonezo sluoksniu. Aš naudoju paprastą "Vilniaus" majonezą.
Jei rasite  kas sutarkuoja burokėlius, sugaišite ne daugiau dešimties minučių.

Mano silkė pataluose I





Silkės pataluose receptų prirašyta krūvos. Aš pateiksiu savo tinginiškąjį, kuriuo naudojuosi jau ne vienerius metus :


Silkės filė 500gr.
Bulvės 1 kg.
Virti burokėliai 500gr.
Majonezas su krienais
Jūros druska






Bulves nusiskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Palikite atvėsti. Imkite patį didžiausią dubenį ir pradėkite pjaustyti. Iš pradžių bulves griežinėliais, kai jau dugną padengėte bulvėmis - ant viršaus keliauja silkė juostelėmis. Silkės filė perku pakuotėse, nes kol išdarinėju silkę su galvą - praeina, bet koks noras valgyti. Kol jūs pjaustote, "asistentas" tegu sutarkuoja burokėlius per burokinę tarką. Pasistenkite rasti šiam darbui asistentą, nes : a) tai nykus ir monotoniškas darbas b) bjauri rankų spalva garantuota. Jums tiesiog reikia rasti labai alkaną žmogų ir liepti jam sutarkuoti burokėlius, jei jau nori gauti maisto. Burokėlius perku "virtus luptus", nes pati juos virtis, garbės žodis, tingiu. Ant silkes kraukite sutarkuotus burokėlius ir visą viršų kruopščiai aptepkite storu majonezo sluoksniu. Aš naudoju "Vilniaus" majonezą su krienais ir aptepimui sunaudoju visą indelį. 
Į dubenį kiškite šaukštą ilgu kotu ir svečiams priminkite, kad kabintų nuo paties dugno. Jei neturite gražaus didelio dubens - viską galite sluoksniuoti į daug mažų indelių ir apdalinti jais svečius.

Lavašo traškučiai




Labai skanūs, greitai dingstantys nuo stalo ir puikiai tinkami tada, kai reikia duoti draugams kažką "prie alaus".

Lavašas
Fermentinis sūris
Majonezas
Juodieji pipirai, kmynai

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite juostelėmis pjaustytą lavašą. Kažkada mane paprotino, kad lavašą patogiausia susikarpyti žirklėmis. Nuo tada tik taip ir darau. Lavašą dažniausiai perku armėnišką. Kai susidėliosite lavašo juosteles ant skardos - kiškite teptuką į majonezą ir plonu sluoksniu patepkite kiekvieną juostelę. Tada juosteles barstykite juodaisiais pipirais ir kmynais. Prieskoniai tinka įvairūs - pvz. galima barstyti čili milteliais ir sezamo sėklomis. Burokine tarka sutarkuokite sūrio gabaliuką ir pabarstykite juosteles. Paruoštą skardą kiškite į 220 laipsnių orkaitę (kaitinimas "iš viršaus") ir kepkite maždaug 10 - 15 minučių. Protarpiais užmeskite akį į orkaitę, nes skirtingose orkaitėse gali skirtis kepimo laikas, o lavašo traškučiai linkę greitai suskrusti. 
Aš kepimui dažniausiai paruošiu iškart dvi skardas, nes iškepti traškučiai dingsta be pėdsakų. Gal mano namuose gyvena alkanas naminukas?

2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Grikių košė su vištiena

Daugiau kapstymosi negu gaminant grikių košę su faršu.
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/03/grikiu-kose-su-farsu.html
Bet tikrai verta. Ypač jei virėte sriubą ir jums liko virtos vištienos.


Grikiai 3 virimo maišeliai
Virtas vištos ketvirtis (ar kitos virtos vištos kūno dalys)
Pomidorų padažas
Sultinio kubeliai, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui


Grikius išsivirkite su sultinio kubeliais. Kol grikiai verda - kapstykitės su vištos ketvirčiu. Iš jo reikia išimti kaulus. Nėra taip sudėtinga, kaip skamba. Tiesiog laupykite rankomis mėsą ir dėkite į lėkštę. Pasitaikančius kaulus - išmeskite. Galų gale liks tik kaulai. Tikrai spėsite kol grikiai išvirs (po teisybei, aš užtrunku tik kokias 5 minutes). Vištieną dėkite į įkaitusį aliejų ir pabarstykite juodaisiais pipirais. Ant jos suverskite virtus grikius ir pusę indelio pomidorų padažo. Gerai išmaišykite, uždenkite ir patroškinkite, ant mažiausios ugnies, apie 5-7 minutes.
Vėlgi nepamainomas šios košės priedas - marinuoti agurkėliai.

Grikių košė su faršu




Labai soti, lengvai paruošiama ir tinkama kai šaldytuvas ištuštėja.

Grikiai  3 virimo maišeliai
Kiaulienos faršas 500 gr.
Pomidorų padažas
Sultinio kubeliai, maltos mėsos prieskoniai
Aliejus kepimui

Grikius išsivirkite su sultinio kubeliais. Kol grikiai verda, į keptuvėje įkaitintą aliejų meskite faršą. Pabarstykite faršą maltos mėsos prieskoniais (skyrelis prieskoniai) ir maišydami kepkite ant didelės ugnies. Faršas turi subyrėti gabaliukais. Grikiams išvirus, supilkite juos į keptuvę su faršu ir įpilkite pomidorų padažo. Aš naudoju "Spilva" pomidorų padažą ir jo supilu apie pusę stiklainiuko. Viską išmaišykite ir uždengę dangčiu dar patroškinkite. Troškinkite ant mažiausios ugnies apie 5-7 minutes, paskui kraukitės į lėkštes.
Faršo neperkepkite, nes išsausės. Jei faršo gabaliukai apskrudo, o grikiai dar neišvirė - tiesiog išjunkite keptuvę. Įjungsite tada, kai išvirs grikiai. Labai skanu valgyti su marinuotais agurkėliais.

Pieniška grikių sriuba

Receptas dar iš mano vaikystės. Labai praverčia kai reikia greitai paruošiamos sriubos. Šiais laikais atsirado grikių virimo maišeliuose, todėl procesas visiškai supaprastėjo.


Grikiai 2 virimo maišeliai 
Pienas 1 litras 
Sviestas 
Jūros druska


Į verdantį vandenį beriame druskos ir sudedame grikių maišelius. Kai grikiai išverda (virimo laikas būna ant dėžutės, o šiaip maždaug 20 minučių) - vandenį išpilame ir grikius iškratome iš maišelių į puodą. Dedame gabaliuką sviesto, supilame pieną ir beriame druskos. Užverdame ir galima valgyti.
Puikiai tinkamas receptas tinginiams ir skubantiems. 

Pieno ir medaus muilas

Kai prireikia priedo prie dovanų - visada verdu muilą. Lengvai pagaminamas, nuostabaus kvapo. Tik norėčiau priminti, kad šitas muilas taip neputoja, kaip parduotuvinis. Na, bet nuo to jis tikrai ne prastesnis. Muilo išeiga priklauso nuo formelių dydžio. Aš naudoju silikonines keksiukų formeles, taip pat puikiai tinka vaikiškos smėlio žaislų formelės. Man iš nurodytų kiekių išeina 5 muilai.

Vaikiškas muilas 1 gabaliukas 
Pienas 1 stiklinė
Medus 1 valgomasis šaukštas
Alyvuogių aliejus 2 valgomieji šaukštai
Cinamonas

Vaikišką muilą sutarkuokite per burokinę tarką (šito darbo pati niekada nedarau - randu "asistentų"). Puode užvirkite stiklinę pieno (stebėkite atidžiai, nes pienas, gyvatė, linkęs išbėgti). Kai tik pienas užverda - supilkite sutarkuotą muilą. Tada į puodą pilkite aliejų ir sudėkite medų (natūralų). Virkite ant mažiausios ugnies, nepamiršdami vis pamaišyti. Kai tik muilo drožlės ima tirpti - supilu cinamoną. Man patinka cinamono kvapas, todėl pilu beveik visą pakelį. Kai tik viskas virs vienalyte mase - supilstykite į formeles. Aš tiesiog šaukštu kabinu ir pilu. Kai tik muilas formelėse apstings - perkelkite į vėsią vietą (šaltuoju metų laiku, man vėl pasitarnauja balkonas). Vėsioje vietoje muilą palikite 2 dienoms. Tada atsargiai išimkite iš formelių ir supakuokite. Pakuoju į kepimo rankovę (tiesiog prakerpu šoną) ir surišu kaspinėliu. Supakavę muilą, jį dar palikite kelioms dienoms "pailsėti". 
Muilą reiktų virti likus 4-5 dienoms iki dovanojimo. Pats virimas užtrunka tik 10 - 15 minučių. Dar vienas muilo virimo pliusas - proceso metu labai skaniai pakvimpa namai.

Varškės užtepas sumuštiniams

Kasdieniniams pusryčiams, kai užsinori daugiau nei paprasto sumuštinio su dešra.


Varškė 1 pakelis
Majonezas
Kumpis
Agurkas
Jūros druska


Varškę ištrinkite su keliais šaukštais majonezo. Įberkite jūros druskos, jei pageidaujate įsiberkite kokių žalumynų (aš nepageidauju - todėl neberiu). Kol maišote varškę su majonezu, kas nors kitas tegu supjausto kubeliais šiek tiek kumpio ir nedidelį gabaliuką šviežio agurko (turi gi būti darbo pasidalijimas). Kumpio ir agurko gabaliukus sudėkite į varškės - majonezo masę ir išmaišykite. Tepkitės ant skrudintos duonos.
Šį užtepą reiktų suvartoti iškart kai pasigaminate, nes pastovėjus agurkai pavandenija.

Tinginių salotos su vištienos kotletukais

Piliečiams, kurie nededa nuorodų ir nukniaukia idėjas norėčiau priminti, kad SM forume šie receptai sukelti seniai, o dabar tik taisau ir perkėlinėju į blogą. Todėl bet kada galėsiu įrodyti savo autorystę. Ir šiaip tai užtraukia blogą karmą. 
Po paburnojimo ant nedorųjų - einam valgyti. Šitos salotos puikiai tinka tada, kai baisingai norisi salotų, bet mirtinai tingisi t.y. nėra laiko jų gaminti.


Vištienos kotletai "Čiki" 1 pakuotė
Bulvės 3 - 4 vidutinio dydžio
Marinuotos šparaginės pupelės 1 stiklainiukas
Majonezas
Jūros druska, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui


Bulves nusiskuskite, įberkite į vandenį druskos ir užkaiskite virti. Kol jos virs - keptuvėje, ant aliejaus, apkepkite vištienos kotletukus  "Čiki" (aišku galima rinktis ir kitos firmos, bet aš parduotuvėje randu tik šiuos). Išvirtas ir atvėsusias bulves pjaustykite griežinėliais. Kad greičiau vėstų - šaltuoju metų laiku aš tiesiog įmetu puodą su bulvėmis į balkoną. Vištienos kotletus supjaustykite juostelėmis. Marinuotas šparagines pupeles peiliu padalinkite į kelias dalis. Viską pabarstykite juodaisiais pipirais, įdėkite majonezo ir atsargiai išmaišykite. Atsargiai maišykite todėl, kad jei bulves pervirėte jos gali virsti koše.
Marinuotų šparaginių pupelių būna visose didesnėse parduotuvėse, bet geriausia turėti kokių giminaičių, kurie būtų pamišę dėl sodo - daržo gėrybių marinavimo ir konservavimo.
Jei ne tas bulvių vėsinimas - būtų itin greitas receptas.





2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Makaronai su kukuliukais



Greitai paruošiamas kasdieninis patiekalas.

3 žmonėms:
Kiaulienos faršas 400 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiūvėsėliai ar manų kruopos
Pomidorai savo sultyse 1 skardinė
Pievagrybiai 5 dideli vnt.
Makaronai 400 gr.
Aliejus kepimui
Prieskoniai maltai mėsai (žiūrėti skyrelyje prieskoniai)
Jūros druska, juodieji pipirai, sultinio kubeliai.

Iš faršo, kiaušinio, prieskonių maltai mėsai ir džiuvėselių ar manų (ką turiu namie - tą ir beriu) - pasigaminkite kotletinę masę. Iš jos, drėgnomis rankomis, formuokite graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų dėkite kukuliukus ir maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Kukuliukams paskrudus - supilkite pomidorus iš skardinės. Aš naudojau Rimi luptus pomidorus su baziliku. Ragaudami įberkite jūros druskos, juodųjų pipirų. Jei pomidorai pasitaikė labai rūgštūs - įberkite ant šaukštuko galo cukraus. Jei jūsų pomidorai be priedų, galite pridėti žiūpsnį džiovinto baziliko. Tada į keptuvę įpjaustykite pievagrybius. Keptuvę uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir, kartais pamaišydami, troškinkite apie 20 min.
Kol kukuliukai troškinasi - su sultinio kubeliais išsivirkite makaronus. Išvirus makaronams, juos nusunkite ir supilkite į keptuvę su kukuliukais. Išmaišykite, išjunkite ir palikite uždengę kokioms 5 minutėms ant viryklės, kad įsigertų padažas.
Sugaišite kokias 30 - 35 minutes, bet skanaus sotumo jausmas garantuotas.