2014 m. vasario 15 d., šeštadienis

Paprastoji šaltiena




Šita šaltiena pats tas savaitgaliams, kai visi "savi" ir galima šaltieną tiesiog kabinti šaukštu iš dubens. Kadangi šis receptas yra skirtas "naminiam" vartojimui, todėl šaltienos neperkošinėjau.
Man tai buvo viena skaniausių valgytų šaltienų. Aišku, kad virsiu dar ( nors kalorijų ten tikriausiai koks milijonas ).

6 - 7 žmonėms:
Kiaulių kojos 800 gr.
Kiaulių uodegos 400 gr.
Vanduo 3 litrai
Jūros druska
Malti lauro lapai, krapai, petražolės, maltos salierų šaknys, juodieji pipirai, čili dribsniai

Kiaulieną virkite 4 su puse valandos. Po užvirimo virkite ant mažiausios ugnies. Putas nugraibykite. Likus 30 min. iki virimo pabaigos, į puodą suberkite visus prieskonius (viskas džiovinta). Kai liks kelios minutės iki pabaigos - pasūdykite viralą. Berkite druskos tiek, kad sultinys atrodytų truputį persūdytas(tada šaltienos sūrumas bus pats tas).
Išgriebkite kojas bei uodegas iš puodo. Kai tik jos truputį pravės, nusikaulinkite ir pasmulkinkite mėsą. Berkite mėsą į indą, užpilkite sultiniu ir palikite šaltai kol sustings.
Labai patiko, kad jokio darbo (nusikaulinama per 5 min.). Nereikia jokios želatinos ir šiuo metų laiku šaltiena puikiai sustingsta ir balkone.
Siulau valgyti su virtomis bulvėmis, o visa kita pagal jūsų fantaziją. Majonezas, krienai, burokėliai su majonezu, žirneliai su majonezu, šviežių kopūstų salotos...
Nu labai skanu :)

2014 m. vasario 12 d., trečiadienis

Sūdytos skumbrės pyragas




Kas porą savaičių turiu galimybę gauti sūdytos skumbrės. Labai dėkinga ją parduodančiam žmogui, nes žuvis tiesiog tirpsta burnoje. Jei ir jūs randate pirkti skanios sūdytos skumbrės arba ją sūdotės patys, tuomet siūlau sūdytos skumbrės pyragą.




Pagrindui:
Bulvės (didelės) 4 vnt.
Kiaušinis 1 vnt.
Miltai 2 saujos
Jūros druska
Sviesto kepimo formos patepimui
Įdarui:
Sūdytos skumbrės (vidutinės) 2 vnt.
Viršui:
Varškė (nerūgšti) 400 gr.
Grietinė (riebi) 2 valgomieji šaukštai

Bulves sutarkuokite per burokinę tarką (nusunkti nereikia), įmuškite kiaušinį, berkite miltų, pasūdykite ir viską išmaišykite.
Kepimo formą ištepkite sviestu (aš naudojau apvalią) ir išklokite formos dugną bei kraštus bulvių mase. Žodžiu, kepkite tokį bulvinį dubenėlį.
Paruoštą formą kiškite į 200 laipsnių orkaitę (kepimas "viršus - apačia") ir kepkite kol bulvinis dubenėlis gražiai apskrus (maniškis kepė apie 45 min.).
Bulviniam pagrindui iškepus, jį atsidėkite į šoną kol atvės. Kai atvės, atsargiai išimkite iš kepimo indo.
Kol pagrindas vėsta, išdarinėkite sūdytas skumbres ir gautas file susipjaustykite gabaliukais.
Atvėsusį bulvinį pagrindą padenkite supjaustyta sūdytos skumbrės file.
Nerūgščią varškę ištrinkite su grietine. Aš naudojau 2 pakelius lenkiškos varškės t.y 460 gr., bet man pasirodė šiek tiek per daug varškės kremo, todėl siūlau imti mažesnį kiekį. Jei reikia, varškę pasūdykite (man nereikėjo).
Varškės kremą tiesiog šaukštu dėliokite ant skumbrės, visiškai padengdami paviršių. Paruoštą pyragą palikite "susistovėti" bent valandai.
Skanaus :)