2012 m. rugsėjo 20 d., ketvirtadienis

Daržoviniai kepuriukai



Daržoviniai kepuriukai - minkšti, purūs ir labai sotūs. Šis patiekalas bus gaminamas dažnai, nes visa šeimyna liko labai patenkinta. Recepto idėją radau čia:
http://skanusgyvenimas.blogspot.com/2010/09/kepuriukai.html



4 žmonėms:
Kiaulienos faršas 800 gr.
Jauna cukinija (vidutinė) 1 vnt.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiūvėsėliai 2 saujos
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai, raudonoji (saldžioji) paprika
Įdarui:
Bulvės (didelės) 2 vnt.
Grietinė 1 valgomasis šaukštas
Pomidorai (vidutiniai) 2 vnt.
Fermentinis sūris (tarkuotas) 100 gr.
Majonezas
Jūros druska, juodieji pipirai

Kiaulienos faršą pabarstykite nurodytais prieskoniais, įmuškite kiaušinį ir atsidėkite į šoną.
Bulves nusiskuskite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išsivirkite pasūdytame vandenyje. Nusunktas bulves sutrinkite kartu su šaukštu grietinės.
Per burokinę tarką sutarkuokite cukiniją (aš tarkuoju su visa odele). Tarkuotą cukiniją sumaišykite su faršu, įberkite džiūvėsėlių ir viską paminkykite.
Atsignybkite paruoštos faršo masės, išplokite tarp delnų ir dėkite ant, kepimo popieriumi užtiestos, skardos. Padėję faršo blynelį ant kepimo popieriaus - pakelkite į viršų kraštus, taip formuodami dubenėlį.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Kol orkaitė kaista - pripildykite dubenėlius įdaro. Į kiekvieną faršo dubenėlį dėkite po storą pomidoro griežinėlį ir pabarstykite juos juodaisiais pipirais. Ant pabarstytų pomidorų dėkite trintos bulvių masės. Visus daržovinius kepuriukus pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Pabaigai - ant visų viršaus uždėkite po šaukštelį majonezo.
Paruoštus daržovinius kepuriukus kiškite į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 40 min.
Pomidorų griežinėliai viduje - suteikia daržoviniams kepuriukams gaivumo. Rekomenduoju valgyti su raudonaisiais krienais.

2012 m. rugsėjo 17 d., pirmadienis

Kėdainių blynai



Kasdieninis paprastas ir skanus patiekalas.

4 žmonėms:
Bulvės 2 kg.
Kiaušinis 1 vnt.
Miltai 1 stiklinė
Jūros druska
Aliejaus kepimui
Įdarui:
Malta mėsa (faršas) 400 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai, raudonoji (saldžioji) paprika





Maltą mėsą (aš naudojau kiaulienos faršą) pabarstykite nurodytais prieskoniais, įmuškite kiaušinį, paminkykite ir atsidėkite į šoną.
Bulves sutarkuokite per burokinę tarką (aš visada patikiu šį darbą asistentui :) ). Į tarkuotų bulvių masę įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pasūdykite ir išmaišykite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir plonu sluoksniu dėkite bulvių masės, šaukštu formuodami nedidelius blynus. Ant kiekvieno blyno dėkite po ploną maltos mėsos paplotėlį. Mėsą užklokite bulvių mase.
Kepkite ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu. Kai viena pusė apskrus - atsargiai apverskite.
Minusai - tarkavimas ir ganėtinai ilgas kepimas. Bet skonis atperka viską.
Aš valgau su grietine.

2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Trinta žirnienė su kiaulių kojom



Soti tiršta "žieminė" sriuba. Namiškių noriai valgoma :)

Vanduo 3 litrai
Kiaulių kojos (didesnės) 2 vnt.
Skaldyti žirniai 300 gr.
Bulvės (vidutinės) 3 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, džiovintų pastarnokų kubeliai, salierų lapeliai ir maltos šaknys, petražolės, krapai

Į verdantį vandenį sudėkite kiaulės kojas bei visus prieskonius, išskyrus druską, ir virkite 30 min. (ant nedidelės ugnies). Tada suberkite perplautus skaldytus žirnius ir virkite dar 35 min.
Praėjus nurodytam laikui pasūdykite ir sudėkite, nedideliais kubeliais pjaustytas, bulves. Virkite dar 10 min.
Tada išgriebkite kiaulių kojas ir atsidėkite į šoną. Žirnienę nusunkite  į kitą indą ir tirščius sutrinkite blenderiu. Supilkite atgal nusunktą skystį ir išmaišykite.Nuo kiaulių kojų nupjaustykite mėsą ir sumeskite į žirnienę. Išmaišykite ir patiekite.
Aš valgau su grietine.
Vienintelis šio patiekalo minusas - ilgas virimas. Skanaus :)