2013 m. birželio 21 d., penktadienis

Vištienos blynukai




Visos geros idėjos gimsta iš... tingumo. Kai tingisi eiti į parduotuvę ir tenka suktis su tuo, ką atrandi namie. Taip atsirado ir vištienos blynukai. Skanūs tiek šilti, tiek šalti. Puikiai tinkami iškyloms gamtoje. Jei valgysite namie - siūlau valgyti su padažu. Jis suteikia paskutini akcentą blynukams.




Vištienos blynukams:
Maltos vištienos (faršo) 400 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Grietinė (liesa) 4 valgomieji šaukštai
Miltai 5 valgomieji šaukštai (su kaupu)
Fermentinis sūris 50 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji paprika), aitrioji paprika
Aliejaus kepimui

Padažui:
Karštas vanduo 0,5 puodelio
Medus 1 valgomasis šaukštas
Garstyčios (lietuviškos, aštrios) 2 valgomieji šaukštai
Pomidorų padažas 1 valgomasis šaukštas
Raudonojo vyno actas 1 valgomasis šaukštas
Jūros druska, juodieji pipirai, maltas imbieras

Vištienos faršą pabarstykite nurodytais prieskoniais ir įmuškite kiaušinį. Sudėkite grietinę ir viską išmaišykite. Tada, maišydami, suberkite miltus. Sudėkite, mažais kubeliais pjaustytą, fermentinį sūrį ir dar kartą permaišykite. Palikite tešlą valandai "pailsėti".
Po valandos įkaitinkite keptuvėje aliejų ir šaukštu dėkite tešlą, formuodami nedidelius blynukus. Kepkite ant vidutinės ugnies, iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Blynukai kepa greitai, todėl toli nuo keptuvės nenueikite.
Iškeptus galima valgyti vienus arba su padažu. Padažo ingredientus sumaišykite ir supilkite į keptuvę, kurioje kepė blynukai. Į užvirusį padažą sudėkite blynukus ir patroškinkite 10 min., ant mažiausios ugnies.
Minkštutėliai, sotūs blynukai be jokio vargo. Dėl padažo šeimos narių nuomonės išsiskyrė - vieniems patiko, kitiems nelabai. Vaikams siūlau tiekti be padažo. Nepamirškite pasipjaustyti daržovių :).

2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Rūgštynių sriuba su "niekučiu"




Šią sriubą paveldėjau iš savo mamos. Sezoninė, itin greitai paruošiama, skani sriuba.

Vanduo/sultinys 2 litrai
Bulvės (nedidelės) 4 vnt.
Rūgštynės 1 maišelis (bobučių pardavimo matas)
Kiaušinis (didelis) 1 vnt.
Jūros druska (jei naudojate vandenį), juodieji pipirai

Užvirkite vandenį ar sultinį (jei naudojate vandenį - pasūdykite). Į verdantį skystį suberkite pjaustytas (nedideliais gabaliukais) bulves ir įberkite juodųjų pipirų. Virkite 10 minučių.
Praėjus nurodytam laikui, į puodą sudėkite nepjaustytas rugštynes. Įmuškite kiaušinį ir iš karto išmaišykite, kad kiaušinis virstų siūlais. Pavirkite dar 5 min.
Nuo virimo pradžios praėjus 15 min. - pilkitės sriubą į lėkštes.
Tie kiaušinio siūlai ir yra "niekutis". Tai mano mamos sugalvotas atsakymas į klausimą "o su kuo sriuba" :).
Siūlau valgyti su grietine.