Mano močiutės receptas. Zacirka itin pigi ir labai greitai bei paprastai paruošiama sriuba. Be to, ji dar ir labai skani. Vaikystėje visada išvalgydavau po kelias lėkštes :)
Vanduo 1 litras
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Pienas 2 stiklinės
Jūros druska
Leistinukams:
Miltai 2 valgomieji šaukštai (su kaupu)
Vanduo 1,5 valgomojo šaukšto
Jūros druska
Puode vandenį pasūdykite ir užvirkite. Kol vanduo užvirs, pasigaminkite leistinukų. Į miltus pilkite šaltą vandenį, berkite druskos ir visą masę trinkite tarp pirštų. Turėtų išeiti stambūs "trupiniai".
Į užvirusį vandenį suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite 5 min. Praėjus nurodytam laikui, sudėkite leistinukus ir virkite dar 5 min.
Praėjus 10 min. nuo virimo pradžios, supilkite pieną. Jei trūksta druskos - įberkite papildomai. Kai tik sriuba užvirs, išjunkite ir pilkitės į lėkštes.
Sriuba neapsunkina skrandžio ir puikiai tinka vaikams. Skanaus :)
Pirmakart, tiesa sakant, matau "zacirkas" su bulvem. Kokios LT dalies cia fantazijos? :)
AtsakytiPanaikintiKadangi nepanašu, kad būtumėt mano močiutės amžiaus, tai tikiu, kad tokios sriubos nesat mačiusi :). Mano močiutė buvo kilusi iš dabartinio Kaišiadorių raj.
AtsakytiPanaikintimūsų kraštuose tai zacirka tarkių tešlos :)
AtsakytiPanaikintiTarkių tešlos irgi gamindavo. Bet vadinosi, kiek kitaip (pasitikslinsiu) :)
AtsakytiPanaikintiPas mus zacirka vadinama buvo sriuba, kai tešla per tarką leidžiama į verdantį vandenį ir paskui užbalinama pienu. :) Matyt kiekviena šeimininkė tokią sriubą gamindavo savaip :)
AtsakytiPanaikintiManau, kad dar priklauso ir nuo vietovės. Kiekvienam regione, matyt, savaip gamino :)
AtsakytiPanaikinti