2014 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Lašišiniai lašišų maltinukai




Apsižiūrėjau, kad dedu daug maltinukų receptų. Bet toks mūsų kasdieninis maistas, paprastas ir skanus. Po darbo niekas nenori dar tris valandas gaišti prie viryklės :)

9 vidutiniams maltinukams:
Lašišų faršas 700 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Sezamo sėklos 100 gr.
Džiuvėsėliai
Žuvies padažas, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui
Įdarui:
Lašišų nugarėlės (šaltai rūkytos) 200 gr.
Padažui:
Konservuoti pomidorai 1 skardinė
Konservuoti kukurūzai 0,5 skardinės

Lašišų faršą atsišildykite, pašlakstykite žuvies padažu (labai simboliškai, nes sūrumo duos įdaras) ir pabarstykite juodaisiais pipirais. Muškite kiaušinį, berkite sezamo sėklas bei kelias saujas džiuvėsėlių. Džiuvėsėlių berkite tiek, kad galėtumėte rankomis formuoti maltinukus. Susiminkykite kotletinę masę. Pakabinkite lašišų faršo masės, išplokite ant delno ir uždėkite susuktą lašišos nugarėlę. Suformavę maltinukus, dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies, iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Maltinukams apkepus, į keptuvę supilkite konservuotus pomidorus bei kukurūzus (aš naudojau pomidorus su aitriąja paprika, kukurūzus pyliau su visu skysčiu) ir pasūdykite. Ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 30 min.
Siūlau valgyti su ryžiais.



 

2014 m. kovo 18 d., antradienis

Vištų ketvirčiai kalafiorų patale




Galite būti visiškas diletantas virtuvėje, bet šitas patiekalas neįtikėtinai lengvai paruošiamas. Tik reikia skirti valandą laiko ruošimui. Todėl pradėkite ruošti kol dar nemirštate iš bado.

2 alkaniems žmonėms:
Vištų ketvirčiai (dideli) 2 vnt.
Šaldyti kalafiorai 1 pakelis (400 gr.)
Lombardijos pipirų marinatas 150-200 ml
Grietinė (30 proc.) 3 valgomieji šaukštai
Jūros druska, juodieji pipirai, uoginė paprika

Vištų kojas ištrinkite visais nurodytais prieskoniais, palikite pasimarinuoti. Gerai įkaitinkite sausą keptuvę ir sudėkite ketvirčius (odele žemyn). Kepkite kelias minutes, iš abiejų pusių, kol vištos paviršius apskrus. Išimkite mėsą iš keptuvės ir atsidėkite trumpam į šoną.
Į keptuvę, kurioje kepė ketvirčiai, supilkite Lombardijos pipirų marinatą (pačius pipirus suvartokite kur nors kitur, bet tikrai neprapuls, nes jie skanūs :) ). Kai tik marinatas užvirs, vištų ketvirčius sudėkite į keptuvę. Ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 20 min.
Praėjus nurodytam laikui, ant vištos ketvirčių suberkite šaldytus kalafiorus (prieš tai neatšildykite) ir troškinkite dar 30 min. Kadangi ketvirčiai bus nepilnai apsemti, tai kartais prieikite ir juos apverskite.
Praėjus 50 min. nuo troškinimo pradžios į keptuvę sudėkite grietinę, jei trūksta druskos pasūdykite  (man pritrūko), išmaišykite ir išjunkite ugnį. Palikite uždengtą keptuvę dar 10 min. "susistovėti".
Vištų ketvirčius su kalafiorais ir padažu patiekite giliose lėkštėse (labai alkani papildomai gali išsivirti ryžių).