2012 m. rugsėjo 13 d., ketvirtadienis

Mano Čili




Mano Čili - aštrus, sotus ir nereikalaujantis daug darbo. Itin smagu 
gauti lėkštę Čili, kai pareini sužvarbęs namo.

3 žmonėms:
Faršas (pagal skonį) 500 gr.
Pupelės pomidorų padaže 1 skardinė
Pomidorai be odelių 1 skardinė
Raudonoji paprika 1vnt.
Čili pipirai  2 vnt.
Fermentinis sūris (tarkuotas) 100 gr.
Baltojo vyno actas 2 valgomieji šaukštai
Pomidorų padažas 100 gr.
Cukrus 1 šaukštelis
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, bazilikas, raudonėlis
Aliejaus kepimui
Batonas prie Čili:
Batono riekelės
Aliejus
Jūros druska, juodieji pipirai, bazilikas, raudonėlis




Faršą (aš naudojau kiaulienos) apkepkite įkaitintame aliejuje. Kepkite vis pamaišydami, kad subyrėtų gabaliukais, ant didesnės ugnies. Apkepusį faršą apibarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais bei raudonąja paprika. Į keptuvę sudėkite supjaustytą raudonąją papriką ir čili pipirus (jei nenorite, kad būtų labai aštru - nedėkite čili pipiro sėklų). Sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite dangtį ir troškinkite 10 min.
Praėjus nurodytam laikui, supilkite pomidorus iš skardinės, pilkite baltojo vyno actą (jei pomidorai pasitaikė rūgštūs - acto nereikia), įberkite cukraus ir baziliko bei raudonėlio. Paragaukite ar netrūksta druskos, viską išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 30 min. Nepamirškite kartais atidengti ir pamaišyti.
Po pusvalandžio supilkite pomidorų padažą ir troškinkite dar 10 min.
Nuo troškinimo pradžios praėjus 50 min., išjunkite keptuvę ir visą jos turinį sutrinkite blenderiu. Į sutrintą masę supilkite skardinę pupelių, išmaišykite ir troškinkite dar 10 min.
Praėjus nurodytam laikui, keptuvę išjunkite, pilkitės į lėkštes ir viršų pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
Kol viskas troškinasi, pasiruoškite užkandines batono riekeles. Ant kepimo popieriumi užtiestos skardos išdėliokite batono riekeles. Plonai patepkite aliejumi (aš naudoju teptuką), pabarstykite nurodytais prieskoniais ir kiškite į orkaitę. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje (kepimas "iš viršaus"), kol gražiai pagels.
Jei jums labai aštru - aštrumą nugesinsite šaukšteliu natūralaus jogurto arba grietine.

2012 m. rugsėjo 12 d., trečiadienis

Pievagrybiai užkandžiams



Kai reikia itin greitai pateikti užkandžių prie vyno - rekomenduoju šiuos pievagrybius. Labai skanūs, paruošiami greitai, o suvalgomi dar greičiau :)

Pievagrybių
Sojų padažo (šviesaus)
Baltojo vyno acto
Juodųjų pipirų
Aliejaus kepimui

Pievagrybius sudėkite koteliais į viršų, pabarstykite juodaisiais pipirais ir pašlakstykite sojų padažu bei baltojo vyno actu. Aš vis taikausi įpilti į pačias kepurėles. Palikite pasimarinuoti 5 min.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite pievagrybius (koteliais į viršų). Kepkite ant didžiausios ugnies. Kai tik kepurėlės apskrus - apverskite ant šono ir dar kelias akimirkas pakepkite.
Visas kepimas neužėmė daugiau poros minučių.
Pievagrybiai itin sultingi ir skanūs. Tinka ir kaip garnyras mėsos patiekalams.

Vištienos, miško grybų ir sūrio kepsniukai



Skanūs tiek karšti, tiek atvėsę. Nesunkiai paruošiami.

4 žmonėms:
Vištos krūtinėlė (didelė) 1 vnt.
Apvirti miško grybai 3 didelės saujos
Tarkuotas fermentinis sūris 100 gr.
Majonezas 3 valgomieji šaukštai
Krakmolas (bulvių) 3 valgomieji šaukštai.
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai
Aliejaus kepimui

Vištos krūtinėlę susipjaustykite kuo smulkiau ir pabarstykite nurodytais prieskoniais (druskos nepadauginkite, nes sūris ir majonezas - sūrūs). Apvirtus miško grybus pasmulkinkite peiliu ir berkite ant vištienos. Sudėkite stambiai tarkuotą fermentinį sūrį, krakmolą bei majonezą ir viską gerai išmaišykite.
Paruoštą masę palikite pastovėti bent valandai. Praėjus nurodytam laikui, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite masę, formuodami kepsniukus.
Kepkite ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu. Kai viena pusė apskrus - atsargiai apverskite.
Visiems žinomas receptas, bet pridėjus kelis ingredientus - patiekalas įgauna visai naują skonį :)

2012 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Aromatizuotas actas




Gaminti aromatizuotą actą - labai paprasta. Galite improvizuoti su įvairiomis šviežiomis žolelėmis ir pipirais.






Šį kartą dėjau:
Čili pipirą (šviežią)
Šviežią krapo stiebą
Džiovintą lauro lapą
Džiovintų pastarnokų kubelių
Užpyliau 9 proc. actu

Nedidelį buteliuką (aš naudojau likusį nuo baltojo vyno acto) perplaukite verdančiu vandeniu. Sudėkite viską į buteliuką ir užpilkite actu. Paruoštą aromatizuotą actą pastatykite tamsioje ir vėsioje vietoje. Po poros savaičių jau galėsite naudoti.
Aš aromatizuoto acto neperkošiu.

Bulvių kukuliukai su sūriu




Kažkada "Čili kaime" labai susižavėjome bulviniais kukuliukais su sūriu. Bandymo būdu juos pavyko atgaminti namie. Jau penkeri metai jie vis atsiduria ant mūsų stalo.

4 - 5 žmonėms:
Bulvės 1,5 kg
Varškė 1 pakelis (180 gr.)
Fermentinis sūris
Kiaušiniai 2 vnt.
Krakmolas (bulvių) 3 valgomieji šaukštai
Miltai 3 valgomieji šaukštai
Jūros druska, Vegeta
Krakmolo (bulvių) apvoliojimui
Aliejaus virimui
Padažui:
Apvirti miško grybai
Grietinė 200 gr.
Sviestas 50 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai

Pasūdytame vandenyje išsivirkite nuskustas bulves. Joms išvirus - sutrinkite rankine trintuve (nuo blenderio bulvės skystėja). Sutrintas bulves atsidėkite į šoną, kad atvėstų.
Varškę pabarstykite Vegeta (jei baidotės Vegetos - keiskite jūros druska ir įvairiais prieskoniais) ir taip pat atsidėkite į šoną.
Kol laukiate, storais ir stambiais kubeliais susipjaustykite fermentinį sūrį.
Kai tik bulvės atvės - į jų masę dėkite, prieskoniais pabarstytą, varškę ir dar kartą patrinkite trintuve, kad varškė su bulvėmis tolygiai susimaišytų. Į varškės - bulvių masę įmuškite 2 kiaušinius, suberkite miltus bei krakmolą ir viską išminkykite.
Puode įkaitinkite aliejų. Kol aliejus kaista, drėgnomis rankomis atsignybkite paruoštos masės ir delnuose ją išplokite (pasidarykite mažą blynelį). Ant išplotos masės dėkite fermentinio sūrio kubelį ir formuokite kukuliuką.
Paruoštą kukuliuką apvoliokite krakmole ir meskite į įkaitusį aliejų. Virkite jame kukuliukus, kol gražiai pagels.
Kol bulviniai kamuoliukai verda - pasiruoškite padažą. Keptuvėje ištirpdykite sviestą, įberkite kelias saujas apvirtų miško grybų. Grybus pabarstykite jūros druska bei pipirais ir kepkite, ant mažiausios ugnies, 5 min. Tada sudėkite grietinę, išmaišykite ir išjunkite keptuvę.
Į lėkštes pilkite padažo ir į jį sudėkite bulvių kukuliukus.
Šio patiekalo paruošimas užtrunka ir pats patiekalas kaloringas, bet savaitgaliais galima save palepinti. Skanaus :)

Greitas varškės desertas



Desertų beveik negaminu. Jiems reikia daug darbo, o parduotuvės šiais laikais tiesiog lūžta nuo desertų įvairovės. Bet kartais, vaikų prašymu, ir aš surezgu ką nors :)




Varškė 2 pakeliai (360 gr.)
Grietinė (riebi) 4 valgomieji šaukštai
Šviežiai virtos avietės

Šviežiai virtų aviečių gavome iš giminių. Jei tokių (giminių verdančių avietes ar aviečių) neturite - galite naudoti aviečių sirupą ar aviečių uogienę (jei labai saldi ir tiršta - praskieskite vandeniu).
Į indą trynimui sudėkite varškę, grietinę, pusę stiklinės šviežiai virtų aviečių sirupo bei 2 valgomuosius šaukštus pačių virtų aviečių. Sutrinkite viską blenderiu į vieną masę ir dėliokite į indelius.
Tikrai skanus desertas, vos per dvi minutes

2012 m. rugsėjo 10 d., pirmadienis

Mineralizuoti tarybiniai kotletai



Tarybinius kotletus radau "Maisto magija" bloge:
http://maistomagija.blogspot.com/2012/01/tarybiniai-kotletai.html
Labai ačiū už receptą. Perdariau savaip ir valgėm nuostabius minkštus kotletukus.

3 žmonėms:
Kiaulienos faršas 500 gr.
Batonas 1/3 kepalo (apie 100 - 120 gr.)
Kiaušinis (didelis) 1 vnt.
Džiūvėsėliai
Mineralinis vanduo (sūrus)
Grietinė (riebi) 200 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui

Batono riekeles sulaistykite sūriu mineraliniu vandeniu (aš naudojau Akvilės mineralinį) ir leiskite išmirkti. Kiaulienos faršą pabarstykite jūros druska bei pipirais. Į faršą įmuškite kiaušinį ir sudėkite mirkytą batoną. Paminkykite ir formuokite kotletukus.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kol jis kaista, kiekvieną kotletą apvoliokite džiūvėsėliuose. Paruoštus dėkite į keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies.
Kol kotletai kepa, pasiruoškite padažą troškinimui. Pusę stiklinės mineralinio vandens sumaišykite su grietine ir užpilkite ant apskrudusių kotletų. Ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 20 min.
Praėjus nurodytam laikui, išjunkite keptuvę ir palikite ant viryklės dar dešimčiai minučių "susistovėti".
Itin skanu su bulvėmis ar bulvių koše ir raudonaisiais krienais. Galvoju, kad kitą kartą kepdama - įmaišyčiau šiek tiek jautienos faršo.

2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Vištiena su daržovėmis ir makaronais



Kai reikia greitai pamaitinti minią - siūlau šį troškinį.

5 - 6 žmonėms:
Vištos krūtinėlė (didelė) 1vnt.
Cukinija (jauna ir didelė) 1vnt.
Šparaginės pupelės 100 gr.
Pomidorai (dideli) 3 vnt.
Makaronai 400 gr.
Sultinys 1 puodelis
Krakmolas (bulvių)
Baltojo vyno actas 3 valgomieji šaukštai
Pomidorų padažas 100 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika
Aliejaus kepimui






Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabaliukais, ištrinkite nurodytais prieskoniais ir palikite pasimarinuoti. Kol vištiena marinuojasi - pasiruoškite daržoves. Šparaginių pupelių galus nukarpykite, o didesnes kirpkite pusiau. Cukinijas susipjaustykite stambiais kubeliais.
Vištos gabaliukus apvoliokite krakmole ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Krūtinėlės gabaliukams apkepus, į keptuvę suberkite cukiniją ir šparagines pupeles. Supilkite sultinį, uždenkite dangčiu ir troškinkite, ant mažiausios ugnies, 10 min.
Praėjus nurodytam laikui, tiesiai virš keptuvės stambiai supjaustykite pomidorus. Pabarstykite juos juodaisiais pipirais, supilkite baltojo vyno actą ir pomidorų padažą. Viską išmaišykite ir troškinkite dar 10 min. Nuo troškinimosi pradžios praėjus 20 min. - išjunkite keptuvę.
Kol viskas troškinasi, pasūdytame vandenyje išsivirkite makaronus. Išvirtus ir nusunktus makaronus sumaišykite su keptuvės turiniu ir palikite kelioms minutėms, kad susigertų skoniai.
Greitas, skanus kasdieninis patiekalas be jokių pastangų. Skanaus :)