2012 m. lapkričio 24 d., šeštadienis

Kiauliena krienų padaže




Labai paprastas, jokio darbo nereikalaujantis receptas. Labai tinkamas tingiems savatgaliams, nes gaminimas užima laiko. Receptą radau čia:
http://dautarte.blogspot.com/2010/04/nugarine-pieno-ir-krienu-padaze-tiesiai.html

3 - 4 žmonėms:
Kiauliena 500 gr.
Krienai (balti, be priedų) 180 gr.
Pienas 3 stiklinės
Jūros druska, juodieji pipirai
Sviesto kepimui

Kiaulieną susipjaustykite nestorais, vidutinio dydžio gabalais ir ištrinkite druska bei pipirais. Palikite pasimarinuoti bent valandai. Pasimarinavusius kiaulienos gabalus apkepkite, iš abiejų pusių, svieste (ant vidutinės ugnies).
Kai mėsa apkeps, supilkite į keptuvę pieną ir sudėkite krienus. Man pritrūko druskos todėl padažą papildomai pasūdžiau. Uždenkite dangčiu ir troškinkite, ant mažiausios ugnies, 1,5 valandos. Kas 10 - 15 min. prieikite pamaišyti, nes krienai linkę kibti prie keptuvės dugno.
Praėjus 1,5 valandos, keptuvę išjunkite ir dėliokite maistą į lėkštes. Siūlau valgyti su bulvių koše bei daržovėmis.
Patiekalo skonis labai paprastas, toks tradiciškai lietuviškas. Man pasirodė kiek per konservatyvus. Bet puikiai tinkantis vaišinti vyresnio amžiaus giminaičius.

2012 m. lapkričio 23 d., penktadienis

Zacirka




Mano močiutės receptas. Zacirka itin pigi ir labai greitai bei paprastai paruošiama sriuba. Be to, ji dar ir labai skani. Vaikystėje visada išvalgydavau po kelias lėkštes :)

Vanduo 1 litras
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Pienas 2 stiklinės
Jūros druska
Leistinukams:
Miltai 2 valgomieji šaukštai (su kaupu)
Vanduo 1,5 valgomojo šaukšto
Jūros druska

Puode vandenį pasūdykite ir užvirkite. Kol vanduo užvirs, pasigaminkite leistinukų. Į miltus pilkite šaltą vandenį, berkite druskos ir visą masę trinkite tarp pirštų. Turėtų išeiti stambūs "trupiniai".
Į užvirusį vandenį suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite 5 min. Praėjus nurodytam laikui, sudėkite leistinukus ir virkite dar 5 min.
Praėjus 10 min. nuo virimo pradžios, supilkite pieną. Jei trūksta druskos - įberkite papildomai. Kai tik sriuba užvirs, išjunkite ir pilkitės į lėkštes.
Sriuba neapsunkina skrandžio ir puikiai tinka vaikams. Skanaus :)

2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Kuskusas




Kuskusą reiktų priskirti prie greitojo maisto. Paruošiamas be jokio vargo, sotus ir labai skanus patiekalas.

4 žmonėms:
Kuskuso kruopos 250 gr.
Kiaulienos faršas 300 gr.
Raudonoji (saldžioji) paprika 1 vnt.
Konservuoti žirneliai 1 stiklainis
Konservuotos mažos rutulinės aitriosios paprikos 4 vnt.
Vanduo 1 stiklinė
Sviestas 25 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika
Aliejaus kepimui

Kiaulienos faršą pabarstykite visais nurodytais prieskoniais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite faršą ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kepdami nuolat maišykite, kad kiauliena subyrėtų nedideliais gabaliukais. Kai faršas gražiai apskrus, į keptuvę suberkite, kubeliais pjaustytą, raudonąją papriką ir pasmulkintas konservuotas mažas rutulines aitriąsias paprikas (Kėdainių fabriko gamyba). Ugnį sumažinkite iki minimalios, keptuvę uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 min.
Tada į keptuvę supilkite stiklinę verdančio, pasūdyto vandens bei žirnelių stiklainį (su visu skysčiu). Aš naudojau "Globus" žirnelius. Kai tik keptuvės turinys užvirs, suberkite kuskuso kruopas. Atsargiai pamaišykite mentele, uždenkite dangčiu ir išjunkite keptuvę. Išjungtą keptuvę palikite ramybėje 3 min.
Praėjus nurodytam laikui, vėl įjunkite ugnį po keptuve (mažiausią) ir pabarstykite jos turinį sviesto gabaliukais. Kepkite, maišydami šakute, dar 4 min. Tada išjunkite keptuvę ir dėkitės maistą į lėkštes.
Mano kuskusas išėjo birus ir tikrai nesausas. Bus gaminamas dažnai. Skanaus :)

Skrebučiai su saulėgražomis




Puikus užkandis prie įvairių sriubų.

Batono riekelės
Sviestas
Saulėgražų branduoliai (nekepti, nesūdyti)
Fermentinis sūris

Batono riekeles aptepkite plonu sviesto sluoksniu ir pabarstykite saulėgražų branduoliais. Ant viršaus dėkite fermentinio sūrio ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje (kepimas "iš viršaus"), kol sūris išsilydys.
Labai skanu su čili troškiniu.