2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Saldžiarūgštė aštri vištos krūtinėlė





Patiekalas mėgstantiems saldžiarūgštį maistą ir nevengiantiems aštrumo.


Vištos krūtinėlė (didelė)
Bulvės
Sojų padažas (šviesusis)
Aitriųjų paprikų aliejus "Drogheria" (Peperoncino)
Marinatui :
Garstyčios 1 arbatinis šaukštelis
Medus 1 arbatinis šaukštelis
Sojų padažas (šviesusis) 4 valgomieji šaukštai


Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir ištrinkite vištos krūtinėlę. Palaikykite, mažiausiai, 2 valandas. Kol krūtinėlė marinuojasi - nusiskuskite bulves (bulvių kiekis priklauso nuo valgančiųjų skaičiaus). Nuskustas vidutinio dydžio bulves supjaustykite į keturias dalis ir apšlakstykite sojų padažu.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Kol orkaitė kaista - užpilkite ant vištos krūtinėlės 1 arbatinį šaukštelį "Drogheria" aitriųjų paprikų aliejaus (Peperoncino). Sudėkite  krūtinėlę ir bulves į kepimo rankovę (nepamirškite rankovės subadyti) ir kiškite į orkaitę. Pamirškite maistą maždaug 40 - iai minučių. Praėjus nurodytam laikui (per kurį, tikiu, kad nuveikėte ką nors įdomaus), traukite viską lauk ir dėkitės į lėkštes.
Nepamirškite garnyrui pasipjaustyti daržovių. Skanaus :)













Kiaulienos troškinys su pievagrybiais

Sotus ir paprastas troškinys - patikimai ir skaniai užpildantis skrandžius. Jo gaminimui prireiks didelės ir gilios keptuvės - troškintuvo.

3 žmonėms
Kiauliena 500 gr.
Pievagrybiai 250 gr.
Bulvės (vidutinio dydžio) 4 - 5 vnt.
Pomidorų padažas
Grietinė
Sultinio kubelis, juodieji pipirai, jūros druska, raudonoji (saldžioji) paprika, chmeli - suneli, malti lauro lapai
Aliejaus kepimui

Kiauliena supjaustykite nedideliais gabaliukais ir pabarstykite nurodytais prieskoniais (išskyrus sultinio kubelį). Palikite šiek tiek pasimarinuoti. Kol kiauliena marinuojasi - nusiskuskite bulves, nusiplaukite ir tiesiog rankomis sulaužykite pievagrybius (stambiais gabalais). Į keptuvėje įkaitintą aliejų dėkite kiaulienos gabaliukus ir maišydami apkepkite, ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Tada sudėkite laužytus pievagrybius ir nedideliais kubeliais smulkintas bulves. Sumažinkite ugnį iki minimalios ir įpilkite stikline sultinio (aš tam panaudoju kubelį). Kai tik sultinys užvirs - įdėkite 3 - 4 valgomuosius šaukštus pomidorų padažo, uždenkite dangčiu ir troškinkite 20 - 25 minutes. Nepamirškite kartais atidengti ir pamaišyti. Praėjus nurodytam laikui - sudėkite 2 - 3 valgomuosius šaukštus grietinės, išmaišykite ir išjunkite ugnį. Palikite uždengtą keptuvę dar dešimčiai minučių "pailsėti" ant viryklės.
Troškinių gaminimui nuolat naudoju gilią "Tefal" keptuvę. "Vieno puodo" (šiuo atveju "vienos keptuvės") patiekalai ne tik skanūs, bet ir sutaupo laiko - nereikia plauti krūvos nešvarių puodų.
Šis troškinys labiau tinkamas šaltuoju metų laiku.



2012 m. balandžio 16 d., pirmadienis

Paprastoji višta su obuoliais



Šitaip vištą kepu nuolat. Pati paprasčiausia vištytė, labai sultinga ir skani.

Višta 1 vnt.
Obuoliai (rūgštūs)
Grietinė
Bulvės
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika

Vištą ištrinkite nurodytais prieskoniais, aptepkite grietine ir palikite pasimarinuoti kiek galima ilgiau (mažiausiai porai valandų). Aš aptepimui naudojau "Jogurtinę" grietinę. Nepamirškite prieskoniais ištrinti ir vidaus (pilvo ertmės). Kai jau višta pasimarinuos - nusiskuskite bulves (kiekis priklauso nuo valgytojų skaičiaus). Didesnes bulves pjaukite pusiau, mažesnių nepjaustykite. Bulves pabarstykite jūros druska ir, uždėję grietinės, rankomis patrinkite bulvių puseles, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
Nusilupkite obuolius, išpjaukite graužtukus (o gal reiktų rašyti sėklalizdžius?) ir supjaustykite dideliais kubeliais. Obuolių kubelius sugrūskite į vištos pilvo ertmę ir "užsekite" angą dantų krapštukais.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Paruoštą vištą su bulvėmis kiškite į kepimo rankovę (nepamirškite rankovės subadyti), dėkite į orkaitę ir pamirškite kuriam laikui. Kepimo laikas priklauso nuo vištos svorio - 1 kilogramą vištos kepu maždaug valandą.
Kai praeina nustatytas laikas, vištą ištraukite ir atsargiai prakirpkite rankovę (iš rankovės eis karštas garas - nenusisvilinkite). Višta bus minkštutė - kojas galėsite atskirti tiesiog šaukštu. Ištraukite dantų krapštukus. Dėliokite lėkštėje vištieną, bulves, įdėkite obuolių masės iš vištos pilvo. Viską užpilkite atsiradusiomis vištos sultimis.

Seni geri makaronai




Šiuos makaronus gamindavomės kokią 6 ryto, parbėgusios iš eilinio vakarėlio. Seni studentiški laikai :). Labai skanūs ir itin greitai paruošiami.

3 žmonėms
Makaronai 1 pakelis (400 gr.)
Kumpis (karšto rūkymo) 200 gr.
Raudonoji saldžioji paprika (didelė) 1 vnt.
"Bolognese" padažas
Tarkuotas fermentinis sūris
Sultinio kubeliai, juodieji pipirai, jūros druska
Aliejaus kepimui

Užsikaiskite virti makaronus su sultinio kubeliais. Aš dažniausiai naudoju itališkus "vamzdelių" makaronus. Kol makaronai verda - kubeliais susipjaustykite papriką ir kumpį. Berkite kubelius į keptuvėje įkaitintą aliejų. Pabarstykite keptuvės turinį juodaisiais pipirais, jūros druska ir maišydami kepkite, ant vidutinės ugnies, 5 - 7 minutes. Tada į keptuvę dėkite "Bolognese" padažą. Aš, kaip tinginė, dedu pirktinio maždaug 5 - 6 valgomuosius šaukštus. Sumažinkite ugnį iki minimalios ir patroškinkite 2 minutes. Į keptuvę supilkite išvirtus ir nusunktus makaronus, ir viską išmaišykite. 
Makaronus dėliokite į lėkštes ir dosniai užberkite tarkuoto sūrio. Aš  dažniausiai naudoju Džiugo sūrį.
Labai džiaugiuosi, kad kažkokiam geram žmogui šovė į galvą pardavinėti tarkuotą sūrį. Šiam patiekalui ruošti sugaišite vos penkiolika minučių. Skanaus :)