2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Vištiena obuoliuose




Saldžiarūgščio skonio, praktiškai jokio darbo nereikalaujantis patiekalas. Itin aromatingas ir sultingas.

3 žmonėms:
Vištos kumpeliai 6 vnt.
Obuoliai (kuo didesni) 6 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika
Aromatinis actas (galima keisti baltojo vyno actu)
Marinatui:
Sojų padažas 5 valgomieji šaukštai
Bruknių uogienė 2 valgomieji šaukštai
Aromatinis actas (vėlgi galite keisti baltojo vyno actu) 3 valgomieji šaukštai

Susimaišykite marinatą iš nurodytų produktų (maišykite ragaudami ir keiskite proporcijas pagal save) ir užpilkite juo vištos kumpelius. Palikite pasimarinuoti bent porai valandų.
Obuoliams nupjaukite viršų, išpjaukite sėklas (nepradurkite dugno) ir pasidarykite "puodelius". Aš obuolių nelupu. Jų vidų patrinkite jūros druska, juodaisiais pipirais, raudonąja (saldžiąja) paprika ir pašlakstykite aromatiniu actu.
Vištos kumpelius kiškite į paruoštus obuolius ir išdėliokite ant, kepimo popieriumi užtiestos, skardos. Užpilkite ant viršaus likusį marinatą, pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 40 min. (15 min. kepimas "viršus - apačia" ir 25 min. kepimas " iš apačios").
Aš valgau su ryžiais.

2012 m. rugsėjo 26 d., trečiadienis

Kalakutienos kotletai su sūriu




Iš išorės traškūs, o viduje itin sultingi. Greitai ir paprastai paruošiami.





3 žmonėms:
Malta kalakutiena 500 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Majonezas 1 valgomasis šaukštas
Krakmolas 2 saujos
Fermentinis sūris
Džiūvėsėliai
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, maltas imbieras
Aliejaus kepimui
Padažui:
Sultinys 1 puodelis
Grietinė 100 gr.
Krakmolas 1 valgomasis šaukštas





Maltą kalakutieną pabarstykite visais nurodytais prieskoniais, įmuškite kiaušinį, sudėkite majonezą ir krakmolą. Suminkykite viską į vieną masę.
Fermentinį sūrį susipjaustykite storais kubeliais. Kabinkite kalakutienos masės, išplokite blynelį, ant jo uždėkite fermentinio sūrio kubelį ir formuokite kotletą. Kadangi masė itin lipni - viską darykite šaltu vandeniu sudrėkintomis rankomis.
Suformuotus kotletus apvoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Kepkite, ant mažiausios ugnies, kol gražiai apskrus, tada atsargiai apverskite.
Kol kotletai kepa - pasiruoškite padažą. Tam prireiks antros keptuvės. Sultinį, iš kubelio, aš pasiruošiu prieš pradedant gaminti, nes padažui naudoju atvėsusį.
Į šaltą sultinį dėkite valgomąjį šaukštą krakmolo ir išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Tada sudėkite grietinę, išmaišykite ir pilkite į įkaitusią keptuvę. Kaitinkite, maišydami, kol padažas sutirštės.
Kalakutienos kotletus dėliokite į lėkštes ir užpilkite paruoštu padažu.
Aš valgau su bulvių koše. Skanaus :)

2012 m. rugsėjo 25 d., antradienis

Trintas aštrus troškinys




Kai skauda gerklę - visada noriu šilto ir minkšto maisto. Uoliai nosis šluostantys namiškiai pageidavo to paties. Virusus baidyti nusprendėme aštriais prieskoniais. Labai skanu ir gerklės šiandien jau nebeskauda.


3 - 4 žmonėms:
Kalafioras (nedidelis) 1 vnt.
Raudona paprika (didelė) 1 vnt.
Čili pipiras 1 vnt.
Pomidorai (dideli) 3 vnt.
Kiaulienos faršas 500 gr.
Bulvės (didelės) 3 vnt.
Fermentinis sūris (tarkuotas) 100 gr.
Aromatizuotas actas (galima keisti baltojo vyno actu) 2 valgomieji šaukštai
Pomidorų padažas 100 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, čili dribsniai, malti lauro lapai, maltas imbieras
Aliejaus kepimui


Kiaulienos faršą pabarstykite visais nurodytais prieskoniais, išskyrus čili dribsnius bei maltą imbierą, ir atsidėkite į šoną. Kalafiorą išskirstykite žiedynais, bulves nusiskuskite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, papriką taip pat susipjaustykite kubeliais, čili pipirą susmulkinkite (aš neišmečiau sėklų). Užsikaiskite puodą vandens ir keptuvėje įkaitinkite aliejų.
Į įkaitusią keptuvę sudėkite kiaulienos faršą ir kepkite maišydami, ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Puode vandenį pasūdykite ir jam užvirus, suberkite bulves bei kalafiorą. Virkite 10 - 15 min., paskui nusunkite.
Faršui apskrudus, pabarstykite jį čili dribsniais bei maltu imbieru, į keptuvę suberkite raudonosios paprikos kubelius bei smulkintą čili pipirą ir dar kelias minutes pakepkite. Tada, tiesiog virš keptuvės, stambiai supjaustykite pomidorus. Įberkite jūros druskos, juodųjų pipirų, supilkite aromatinį actą bei pomidorų padažą. Viską gerai išmaišykite, ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15 min.
Praėjus nurodytam laikui, keptuvės turinį supilkite į puodą su bulvėmis ir kalafiorais. Išmaišykite ir viską sutrinkite blenderiu.
Dėliokite į lėkštes ir ant kiekvienos porcijos viršaus užberkite tarkuoto sūrio.
Linkiu, kad padėtų, taip kaip man. Nesirkit :)

Kalafiorų salotos su kumpiu




Gaivios, lengvos ir greitai paruošiamos. Vėlgi kažkada nusižiūrėtos buvusios darbovietės kavinėje. Tinka tiek kasdienai, tiek ir svečių vaišinimui.

Kalafioras (nedidelis) 1vnt.
Raudonoji paprika (didelė) 1vnt.
Agurkai (trumpavaisiai vidutiniai) 2 vnt.
Karšto rūkymo kumpis 200 gr.
Konservuoti kukurūzai 1 skardinė
Majonezas
Jūros druska, juodieji pipirai

Į verdančio vandens puodą įmeskite kalafioro galvą ir pavirkite 2 min. Paskui ištraukite ir palikite atvėsti.
Kol kalafioras aušta, kubeliais supjaustykite agurkus, raudonąją papriką bei kumpį.
Atvėsusią kalafioro galvą supjaustykite kuo smulkiau. Ant supjaustyto kalafioro suberkite agurko ir paprikos kubelius, išmaišykite ir pasūdykite bei pabarstykite juodaisiais pipirais. Suberkite kumpio kubelius, supilkite konservuotus kukurūzus (su visu skysčiu), įdėkite majonezo ir viską išmaišykite.
Skanaus :)





Trinta cukinijų sriuba




Lengvai ir greitai paruošiama sriuba. Švelnaus skonio, puikiai tinka vaikams.

Cukinijos (jaunos ir didelės) 2 vnt.
Bulvės (didelės) 2 vnt.
Natūralus vištienos sultinys 1 litras
Grietinė 200 gr.
Sviestas 50 gr.
Džiovinto pastarnoko kubeliai

Cukinijas ir bulves susipjaustykite kubeliais (aš cukinijų odos nelupu) ir sudėkite į puode ištirpdytą sviestą. Kepkite, vis pamaišydami, apie 5 min. (ant nedidelės ugnies).
Tada į puodą supilkite verdantį vištienos sultinį bei įberkite džiovintų pastarnoko kubelių. Paragaukite ar netrūksta druskos bei pipirų. Virkite, ant nedidelės ugnies, 15 min.
Praėjus nurodytam laikui, puodą išjunkite ir nusunkite į kitą indą. Tirščius sutrinkite blenderiu ir gražinkite nusunktą skystį atgal. Sudėkite grietinę, išmaišykite ir užvirkite sriubą.
Kai tik sriuba užvirs, puodą išjunkite ir pilkitės į lėkštes.

2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Kalafiorų užkepėlė



Vienas iš mano ilgamečių patiekalų. Soti ir skani užkepėlė.

3 - 4 žmonėms:
Kalafioras (nedidelis) 1 vnt.
Raudona paprika (didelė) 1 vnt.
Pomidorai (dideli) 3 vnt.
Kiaulienos faršas 500 gr.
Bulvės (didelės) 3 vnt.
Fermentinis sūris (tarkuotas) 100 gr.
Aromatizuotas actas (galima keisti baltojo vyno actu) 2 valgomieji šaukštai
Pomidorų padažas 100 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, čili milteliai, malti lauro lapai
Aliejaus kepimui




Kiaulienos faršą pabarstykite visais nurodytais prieskoniais ir atsidėkite į šoną. Kalafiorą išskirstykite žiedynais, bulves nusiskuskite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, papriką taip pat susipjaustykite kubeliais. Užsikaiskite puodą vandens ir keptuvėje įkaitinkite aliejų.
Į įkaitusią keptuvę sudėkite kiaulienos faršą ir kepkite maišydami, ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Puode vandenį pasūdykite ir jam užvirus, suberkite bulves bei kalafiorą. Virkite 10 - 15 min., paskui nusunkite.
Faršui apskrudus, į keptuvę suberkite raudonosios paprikos kubelius ir dar kelias minutes pakepkite. Tada, tiesiog virš keptuvės, stambiai supjaustykite pomidorus. Įberkite jūros druskos, juodųjų pipirų, supilkite aromatinį actą bei pomidorų padažą. Viską gerai išmaišykite, ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15 min.
Praėjus nurodytam laikui, keptuvę išjunkite ir susiraskite indą, skirtą kepimui orkaitėje (aš naudojau molinuką). Mintyse keptuvės, puodo turinius bei fermentini sūrį padalinkite pusiau. Į kepimo indą supilkite pusę puodo turinio (bulvės ir kalafiorai), ant jo užpilkite pusę keptuvės turinio (faršas, paprika, pomidorai) ir pabarstykite puse turimo fermentinio sūrio. Pakartokite sluoksniavimą ta pačia eiga (paskutinis sluoksnis - sūris) ir kiškite į 200 laipsnių orkaitę (kaitinimas "iš viršaus"). Kepkite 20 - 25 min., kol sūris gražiai apskrus.
Aromatizuotą actą aš gaminuosi pati.
http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/09/aromatizuotas-actas.html
Jo taip pat galite įsigyti didesniuose prekybos centruose arba tiesiog keiskite baltojo vyno actu.