2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Kiauliena ant kopūstų



Labai skanus, sotus, "žieminis" patiekalas. Sausai paskrudinta kiauliena įgauna itin malonų aromatą. Pačią patiekalo idėją radau SM forume.


3 žmonėms :
Kiauliena 300 - 400 gr.
Jūros druska, juodieji piprai, raudonoji ("saldžioji") paprika, malti lauro lapai
Kopūstams:
Rauginti kopūstai 850 gr. (maišelis)
Pomidorų padažas 100 gr.
Cukrus 1 valgomasis šaukštas
Sultinio kubeliai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai 

Kiaulieną susipjaustykite plonais, plokščiais "karbonadiniais" gabalais, ištrinkite nurodytais prieskoniais ir atsidėkite į šoną.
Kopūstus, su visu skysčiu, suverskite į puodą (aš neperplaunu) ir užpilkite verdančiu vandeniu. Vandens pilkite tiek, kad vos vos apsemtų kopūstus. Kadangi mano perkamuose kopūstuose jau yra kmynų ir morkų, tai papildomai nededu. Kai tik vanduo užkunkuliuoja - sudėkite sultinio kubelius bei cukrų. Uždenkite ir troškinkite, ant mažiausios ugnies, 40 minučių.
Kol kopūstai troškinasi - apkepkite kiaulieną. Gerai įkaitinkite sausą keptuvę ir sudėkite mėsą. Kepkite ant mažiausios ugnies, kai viena pusė apskrus - apverskite. Visas apkepimas trunka tikrai trumpai.
Praėjus 40 min. nuo kopūstų troškinimo pradžios, įberkite juodųjų, kvapiųjų pipirų ir supilkite pomidorų padažą.
Patroškinkite dar 5 min. ir sudėkite apkeptą mėsą ant kopūstų. Toliau troškinkite dar 15 min. Visas troškinimo laikas išeina apie valandą.
Aš valgau su virtomis bulvėmis ir grietine.



2012 m. spalio 10 d., trečiadienis

Studentiški sumuštiniai



Kai norisi sočių pusryčių - siūlau šiuos sumuštinius. Produktai paprasti, bet skanūs.

Kietai virtas kiaušinis
Majonezas
Juodieji pipirai
Virta ("šlapia") dešra
Agurko griežinėliai
Sumuštinių duona ar batonas

Sumuštinių duoną ar batoną paskrudinkite. Kol riekelės skrunda, smulkiai supjaustykite kietai virtą kiaušinį ir sumaišykite su majonezu. Į sausą įkaitusią keptuvę sudėkite virtos dešros griežinėlius ir trumpai kepkite ant mažiausios ugnies. Kai viena dešros pusė apskrus - apverskite.
Ant skrudintos sumuštinių duonos ar batono tepkite kiaušinio su majonezu ir pabarstykite juodaisiais pipirais. Ant apteptų riekelių dėkite apkeptą dešrą ir viską užbaikite agurko griežinėliais.
Kiaušinių - majonezo užtepą galite pasiruošti iš vakaro, tuomet ryte sugaišite vos kelias minutes skrudinimui bei užtepimui.

2012 m. spalio 9 d., antradienis

Kiaulienos - burokėlių troškinys




Labai paprastai paruošiamas ir itin skanus darganotą dieną.

3 žmonėms:
Kiauliena 400 gr.
Marinuoti burokėliai (obuolių sultyse) stiklainiukas
Bulvės (nedidelės) 10 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai
Miltų apvoliojimui
Aliejaus kepimui

Kiaulieną susipjaustykite "guliašiniais" gabaliukais, ištrinkite nurodytais prieskoniais ir palikite pasimarinuoti.
Kol kiauliena marinuojasi - nusiskuskite, susipjaustykite ir užsikaiskite bulves (pasūdytame vandenyje).
Kiaulienos gabaliukus apvoliokite miltuose ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus.
Tada į keptuvę supilkite burokėlius (su visu skysčiu), ugnį sumažinkite iki minimalios. Paragaukite ar netrūksta druskos (man trūko) ir įberkite juodųjų pipirų. Viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite 20 min.
Praėjus nurodytam laikui - į keptuvę supilkite virtas bulves, išmaišykite ir išjunkite. Palikite keptuvę ant viryklės dar dešimčiai minučių, kad skoniai susigertų.
Man buvo skanu, bet kažko truputį truko. Kitą kartą troškindama įdėsiu konservuotų pupelių, manau, kad jos čia labai tiktų.
Aš valgiau su grietine. Skanaus :)