2013 m. sausio 12 d., šeštadienis

Greiti cepelinai




Receptą radau čia:
http://skanusgyvenimas.blogspot.com/2013/01/greitai-paruosiami-cepelinai.html
Labai dėkinga Ilonai, nes receptas puikus. Cepelinai labai primena tikruosius, o darbo gerokai mažiau.

Bulvės (vidutinės, į didesnę pusę) 12 vnt.
Krakmolas 250 gr.
Jūros druska
Įdarui:
Faršas 400 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai

6 bulves nusiskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias bulves sutrinkite rankine trintuve ir palikite atvėsti.
Į faršą (aš naudojau kiaulienos - jautienos faršą) įmuškite kiaušinį, pabarstykite nurodytais prieskoniais ir atsidėkite į šoną.
Likusias 6 bulves sutarkuokite per burokinę tarką (taip tą, kur didelės skylutės, kad ir kaip tai būtų neiprasta :) ). Bulvių tarkius pasūdykite ir sumaišykite su virtų bulvių mase. Suberkite krakmolą ir paminkykite, kad krakmolas tolygiai pasiskirstytų.
Šaltu vandeniu sudrėkintomis rankomis formuokite cepelinus: kabinkite bulvių masės, išplokite ant delno, dėkite faršo ir susukite visą tai, suformuodami cepeliną.
Dideliame puode užvirkite vandenį, pasūdykite. Cepelinus dėkite į puodą po vieną ir virkite 20 - 25 min.
Virdama aš neuždengiu puodo dangčiu. Man išėjo 13 nemažų cepelinų. Valgėme su grietine. Skanaus :)

2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

Pagerinta kvietinė košė




Jei lieka keptos vištos - siūlau ją panaudoti gaminant pagerintą kvietinę košę. Jei vištos nekepėte, tinka ir nukaulinta virta vištiena. Košei tinka visos valgomos vištos kūno dalys. Tiesiog man atliko kepta krūtinėlė, todėl ją ir panaudojau.

3 - 4 žmonėms:
Kepta vištos krūtinėlė 1 vnt.
Šaldytų daržovių mišinys "Pavasaris" (žiediniai kopūstai, briuselio kopūstai, morkos, žirneliai, šparaginės pupelės) 1 pakuotė
Kvietinės kruopos 3 virimo maišeliai
Pomidorų padažas 3 - 4 valgomieji šaukštai
Baltojo vyno actas 1 valgomasis šaukštas
Jūros druska, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui

Į pasūdytą, verdantį vandenį sudėkite kvietinių kruopų maišelius ir virkite 20 min. Kol kruopos verda - pasiruoškite košės "pagerinimą". Vištieną susmulkinkite ir berkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Ant vištienos sudėkite neatšildytą daržovių mišinį. Daržoves pabarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais ir pašlakstykite baltojo vyno actu. Viską išmaišykite, sudėkite pomidorų padažą ir dar kartą permaišykite keptuvės turinį. Ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite tol, kol išvirs kvietinės kruopos.
Kruopoms išvirus, suberkite jas į keptuvę su vištiena ir daržovėmis. Išmaišykite, išjunkite ugnį ir palikite košę dar 5 - 10 min. "pailsėti" ant viryklės.
Soti ir labai skani košė. Ruošiant tokiu būdu, daržovės joje išlieka traškios. Skanaus :)

2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Troškinys moliūge




Jei norit pamaitinti minią - jums puikiai tiks troškinys moliūge. Vienintelis minusas yra ilgas ruošimas. Todėl gaminti siūlau savaitgalį, kai moliūgą galima įkišti orkaitėn ir pamiršti kuriam laikui.





Moliūgas (maniškis buvo apie 2 kg) 1 vnt.
Kiauliena 1 kg
Cukinijos (jaunos, vidutinio dydžio) 2 vnt.
Raudonoji paprika (didelė) 1 vnt.
Marinuotas čili pipiras 1 vnt.
Konservuoti pomidorai savo sultyse 1 skardinė
Aromatinis ar baltojo vyno actas
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, maltas imbieras
Aliejaus kepimui

Kiaulieną supjaustykite "guliašiniais" gabaliukais, pabarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais bei raudonąja saldžiąja paprika ir palikite pasimarinuoti.
Moliūgo viršų nupjaukite (neišmeskite, tai bus "indo" dangtelis) ir išimkite sėklas. Jo vidų ištrinkite jūros druska, juodaisiais pipirais ir pašlakstykite aromatiniu ar baltojo vyno actu.
Cukinijas bei papriką susipjaustykite kubeliais, o čili pipirą - griežinėliais (aš sėklų neišėmiau).
Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėkite kiaulienos gabaliukus. Kepkite maišydami, ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Tada į keptuvę suberkite pjaustytas daržoves. Supilkite pomidorus savo sultyse ir viską pabarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais bei maltu imbieru. Įpilkite valgomąjį šaukštą aromatinio ar baltojo vyno acto ir viską išmaišykite. Ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 25 - 30 min.
Kol moliūgo įdaras troškinasi, jo kepurėlės "uodegėlę" (kotelį) apvyniokite folija. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia").
Paruoštą moliūgą užpildykite įdaru (kepimo metu atsiradusį skystį taip pat pilkite vidun) ir kiškite į įkaitintą orkaitę (maniškis vos vos tilpo). Kepkite maždaug 1 val. 30 min. Tiesiog protarpiais atidarykite orkaitę ir pirštu spustelkite moliūgo sienelę. Kai pajusite, kad moliūgas minkštas - traukite lauk.
Moliūgo minkštimas puikiai kabinosi šaukštu. Mes valgėme su ryžiais.