2013 m. gegužės 30 d., ketvirtadienis

Vištienos paplotėliai sumuštiniams




Dar vienas pasiūlymas pusryčiams. Siūlau išsikepti iš vakaro, o ryte teliks užsidėti ant duonos ir pasipjaustyti daržovių.



8 paplotėliams:
Malta vištiena (faršas) 300 gr.
Lašinukai 50 gr.
Džiuvėsėliai
Kiaušinis 1 vnt.
Aitrioji paprika
Sojų padažas
Aliejaus keptuvės patepimui

Maltą vištieną pabarstykite aitriąja paprika ir įpilkite sojų padažo. Lašinukus labai smulkiai supjaustykite. I faršo masę sudėkite pjaustytus lašinukus, muškite kiaušinį ir berkite džiuvėsėlių. Džiuvėsėlių berkite tiek, kad galėtumėte paplotėlius formuoti rankomis. Masę paminkykite ir atsignybę po gabaliuką išplokite tarp delnų, taip formuodami paplotėlį.
Keptuvę vos vos patepkite aliejumi, įkaitinkite ir sudėkite paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių, ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu.
Labai skanūs šalti. Sultingi ir minkštutėliai. Skanaus :)
 

2013 m. gegužės 27 d., pirmadienis

Pažandės troškinys




Pažandė - pigi mėsa. Turguje pažandės galima nusipirkti vos už kelis litus. Bet iš jos galima pasiruošti puikų troškinį. Tiesa troškinys labiau "vyriškas" ar vėsesniems orams (vistik tai nėra liesa mėsa). Bet kartais galima :). Svarbiausia turėkite didelį puodą troškinimui.

Miniai žmonių:
Kiaulienos pažandė 600 gr.
Kopūstas ("senas", kietas) 500 gr.
Bulvės 1,5 kg.
Pievagrybiai (dideli) 10 vnt.
Sultinys 0,5 litro
Lečo 1 stiklainis
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji ("saldžioji") paprika, malti lauro lapai.
Aliejaus kepimui 

Pažandę susipjaustykite "guliašiniais" gabaliukais, ištrinkite nurodytais prieskoniais ir palikite pasimarinuoti bent valandai.
Kol kiauliena marinuojasi, susipjaustykite kopūstą ir bulves. Bulves pjaustykite stambiais gabalais. Rankomis sulaužykite pievagrybius į keletą dalių.
Pasimarinavusią kiaulieną, kartu su pievagrybiais, trumpai apkepkite ant vidutinės ugnies. Kai tik mėsos paviršius apskrus, perdėkite viską į puodą, kuriame troškinsite.
Ant pažandės ir pievagrybių berkite pajaustytus kopūstus bei bulves ir viską užpilkite verdančiu sultiniu. Įberkite juodųjų pipirų, uždenkite dangčiu ir troškinkite viską, ant mažiausios ugnies, valandą.
Praėjus nurodytam laikui, į puodą supilkite stiklainį lečo, gerai išmaišykite ir išjunkite ugnį. Palikite puodą 10 - 15 -ai minučių "susistovėti".
Maisto kiekis tikrai didelis, todėl rinkitės patį didžiausią puodą. Siūlau valgyti su grietine.



Rabarbarų pyragas




Labai lengvas, labiau net į rūgštumą (jei trūksta saldumo - iškepusį barstykite cukraus pudra). Man saldumo netrūko, namiškiams irgi, todėl pyragas dingo rekordiniu greičiu. Didžiausias darbas susipjaustyti rabarbarus. 




Kondensuotas pienas 1 skardinė
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 6 valgomieji šaukštai (su kaupu)
Kepimo milteliai 1 arbatinis šaukštukas
Rabarbarai (apie 24 cm ilgio) 10 vnt.
Cinamonas

Plakikliu susiplakite kiaušinius iki putų. Supilkite kondensuotą pieną ir dar paplakite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir iš lėto, maišydami, suberkite į tešlą.
Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Supjaustytus pabarstykite cinamonu.
Paruoštą pusę tešlos supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą (aš naudojau atsegamais kraštais), ant viršaus berkite rabarbarų gabaliukus ir viską užpilkite likusia tešla. Paruoštą formą kiškite į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę (kepimas "viršus - apačia"). Kepkite maždaug 40 min.
Ištraukę iškepusį pyragą, palaukite kol atvės.
Bus kartojamas dar ne kartą, nes nesu mačius taip greitai suvalgyto pyrago :)