2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

Kepuriukai su kalafiorų įdaru




Vienos skaniausių kalorijų paskutiniu metu. Namiškiai taip pat liko sužavėti. Padažas patiekalui yra netikras tzatziki. Netikras, nes be česnako. Mes jo tiesiog nemėgstam :)



6-7 labai dideliems kepuriukams:
Vištienos faršas 1 kg
Kiaušinis 1 vnt.
Džiuvėsėliai
Kalafioras 1 nedidelė galva
Sūris su mėlynuoju pelėsiu 100 gr.
Fermentinis sūris
Jūros druska, juodieji pipirai, malti čili pipirai
Padažui:
Graikiškas jogurtas 200 gr.
Agurkas 1/3 vidutinio ilgavaisio
Citrinos sultys 1 valgomasis šaukštas
Jūros druska, juodieji pipirai

Vištienos faršą pabarstykite visais nurodytais prieskoniais ir atsidėkite į šoną.
Puode užvirkite pasūdytą vandenį (druskos berkite labai simboliškai, nes bus dedamas sūris, kuris savaime sūrus) ir suberkite supjaustytą kalafioro galvą (tiesiog išskirstykite žiedynais). Virkite 20 min., nusunkite, tada į puodą suberkite gabaliukais sulaužytą pelėsinį sūrį. Viską sutrinkite bulvių trintuve, berkite juodųjų pipirų ir permaišykite kalafiorų - sūrio masę.
Į vištienos faršą su prieskoniais muškite kiaušinį ir berkite maždaug porą saujų džiuvėsėlių. Susiminkykite kotletinę masę.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Atsignybkite po gabaliuką kotletinės masės ir ant, kepimo popieriumi užtiestos, skardos suformuokite "dubenėlius". Į juos dėkite kalafiorų - sūrio "košės" ir viską uždenkite fementinio sūrio riekelėmis (aš naudojau "Goudos" sūrį). Paruoštą skardą kiškite į orkaitę ir kepkite maždaug 35 min.
Kol kepuriukai kepa, pasiruoškite padažą. Per "burokinę" tarką sutarkuokite gabalą agurko, pabarstykite tarkius druska ir kuriam laikui palikite ramybėje. Praėjus kokioms 10 min., nuspauskite ir išpilkite atsiradusį skystį. Sumaišykite nuspaustą tarkuotą agurką su šaltu graikišku jogurtu (Aš rinkausi liesą. Ačiū Dievui, didžiosiose maximose jau yra iš ko rinktis :) ). Supilkite citrinos sultis, berkite dar druskos bei juodųjų pipirų ir išmaišykite.
Citrinos sulčių, druskos, pipirų pilkite/berkite ragaudami, nes skonis vis tik individualus dalykas. Kol kepuriukai iškeps, netikrą tzatzikį laikykite šaldytuve.
Man vieno didelio kepuriuko su padažu visiškai pakako pasisotinti. Skanaus :)

2013 m. spalio 6 d., sekmadienis

Azija dvelkiantys žuvies kotletai




Skanūs tiek karšti, tiek šalti. Gal kitą kartą dar eksperimentuočiau su padažu. Nes atsirado padažas skubiai, paragavus, kad kotletai sausoki.



10 - čiai mažų kotletukų:
Juodadėmės menkės filė kotletams 450 gr.
Kiaušinis 1 vnt.
Džiuvėsėliai
Sojų padažas (šviesusis), žuvies padažas, citrinos sultys, maltas imbieras
Aliejaus kepimui
Padažui:
Medus 0,5 arbatinio šaukštelio
Sojų padažas (šviesusis) 2 arbatiniai šaukšteliai
Žuvies padažas 1 arbatinis šaukštelis
Baltojo vyno actas 3 - 4 arbatiniai šaukšteliai

Juodadėmės menkės filė kotletams (taip ir vadinasi, pakuotę radau maximoje) atšildykite ir pašlakstykite visais padažais, išspauskite citrinos sulčių, berkite malto imbiero. Aš sunaudojau nedidelės sultingos citrinos trečdalį. Palikite žuvies masę pasimarinuoti bent valandai.
Praėjus nurodytam laikui, į žuvies masę muškite kiaušinį ir berkite džiūvėsėlių tiek, kad galėtumėte rankomis formuoti kotletus. Džiuvėsėlių sunaudojau gal 2 - 3 saujas. Masė buvo drėgna, bet nelipni.
Formuokite mažus kotletukus (dideli linkę suirti) ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies, iš abiejų pusių, kol apskrus.
Padažui sumaišykite visus ingredientus ir pakaitinkite porą minučių. Nuimkite nuo ugnies ir šaukštu apliekite kiekvieną kotletuką.
Siūlau karštus valgyti su ryžiais, šaltus su daržovėmis.