2014 m. sausio 8 d., trečiadienis

Šepardo pyragas




Arba tiesiog bulvių košės/faršo/daržovių apkepas.  Labai smagu prisidengiant skambiu pavadinimu naikinti likučius. Jei turite likusios bulvių košės - siūlau gaminti (jei neturite likučių vistiek gaminkit, nes skanu :) ).

4 žmonėms:

Kiaulienos faršas 500 gr.
Šaldytos daržovės 1 pakelis
Sultinys 0,5 puodelio
Fermentinis sūris
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, čili dribsniai
Aliejaus kepimui
Bulvių košei:
Bulvės (didelės) 4 vnt.
Sviestas
Grietinėlė 150 ml
Jūros druska

Bulves supjaustykite ir meskite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 15 - 20 min. Nusunkite, dėkite sviesto ir trinkite viską rankine trintuve. Proceso metu supilkite pašildytą grietinėlę. Paruoštą  bulvių košę atsidėkite į šoną.
Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus. Sudėkite kiaulienos faršą, jį pasūdykite ir pabarstykite visais nurodytais prieskoniais. Kepkite maišydami, ant didelės ugnies, kad faršas subyrėtų gabaliukais. Mėsai apskrudus, į keptuvę suberkite daržoves. Aš naudojau Bonduelle 4 seasons šaldytų daržovių mišinį. Į keptuvę supilkite sultinį ir jam užvirus, įberkite dar juodųjų pipirų. Viską išmaišykite ir ugnį sumažinkite iki minimalios. Uždengtoje keptuvėje faršą su daržovėmis troškinkite 10 - 15 min.
Praėjus nurodytam laikui, visą keptuvės turinį supilkite į indą, kuris būtų tinkamas kepimui orkaitėje. Faršą su daržovėmis užklokite bulvių koše. Ant viršaus išdėliokite fermentinio sūrio riekeles ir kiškite pyragą į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę (kepimas "viršus - apačia"). Kepkite 35 - 40 min. Skanaus :)

 

2014 m. sausio 6 d., pirmadienis

Kepenėlių paštetas su spanguolėmis




Pačią įdėją nusižiūrėjau Beatos bloge. Viską susipaprastinau pagal save. Rezultatu likau labai patenkinta. Pasigaminau nemažą indą puikaus pašteto.

Vištų kepenėlės 450 gr.
Sviestas 200 gr.
Brendis 50 gr.
Grietinėlė 50 ml
Džiovintos spanguolės 100 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, "Santa Marija" picos prieskoniai (raudonėliai, bazilikai, mairūnai)

Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir sudėkite kepenėles. Pasūdykite ir pabarstykite kitais nurodytais prieskoniais. Troškinkite kepenėles ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu, 25 min. Kartais vis prieikite pamaišyti. Praėjus nurodytam laikui, pilkite brendį ir palikite keptuvę atidengtą, kad brendis nugaruotų.
Kai brendis nugaruos, supilkite į keptuvę grietinėlę (aš naudojau liesą) ir išjunkite ugnį.
Visą keptuvės turinį sutrinkite blenderiu. Į trintą kepenėlių masę įmaišykite perplautas džiovintas spanguoles (aš nemirkiau).
Paruoštą paštetą sudėkite į indelį su dangteliu ir palikite trumpam šaldytuve.
Labai skanu teptis ant baltos duonos su saulėgražomis.