2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Skanioji kopūstų sriuba



Pačią sriubos idėją pasiėmiau iš blogo "Skanus gyvenimas". Labai ačiū Ilonai už puikų receptą. 
http://skanusgyvenimas.blogspot.com/2011/03/svieziu-kopustu-sriuba-su-lydytu.html
Taigi, norėjau virtis sriubą pagal Iloną, bet apsižiūrėjau, kad namie neturiu nei manų kruopų, nei lydyto sūrelio. Į parduotuvę eiti patingėjau ir nusprendžiau suktis iš to - ką turiu. Rezultatas tikrai nustebino. Išsiviriau labai skanią kopūstų sriubą.

Kopūstas  700 gr.
Vanduo 1,5 litro
Morka  nedidelis gabaliukas
Bulvės 2 vnt. (didelės)
Sviestas 50 gr.
Džiuvėsėliai 2 valgomieji šaukštai
Grietinė (riebi) 200 gr.
Sultinio kubeliai, juodieji pipirai

Kopūstą susipjaustykite juostelėmis, bulves - kubeliais, morkos gabaliuką sutarkuokite burokine tarka. Į puodą dėkite sviestą ir suberkite visas daržoves. Maišydami kepkite kokias 5 - 7 minutes. Tada į puodą supilkite verdantį vandenį (labai patogu užpilti iš elektrinio arbatinuko), sudėkite sultinio kubelius ir berkite juodųjų pipirų. Pavirkite 20 minučių, tada suberkite džiuvėsėlius ir gerai išmaišykite. Pavirkite dar 5 minutes ir sudėkite grietinę. Sriubai užvirus - puodą išjunkite ir pilkitės į lėkštes.
Sriuba tinkama vegetarams, neapsunkina skrandžio. Žodžiu, gėris :)



Mėsiški kiaušiniai

Šis patiekalas greitai ir lengvai pagaminamas. Tikrai papuoš Velykinį stalą.


Kiaulienos faršas 1 kg.
Kiaušinis
Džiuvėsėliai
Maltos mėsos prieskoniai
Įdarui:
Kiaušiniai 6 vnt. (priklauso nuo dydžio)


Įdarui skirtus kiaušinius išsivirkite (kietai). Kol kiaušiniai verda, iš faršo, kiaušinio, džiuvėsėlių  (poros saujų) ir maltos mėsos prieskonių (žr. skyrelį Prieskoniai) susiminkykite tešlą. Visą masę gerai išminkykite ir pamėtykite, padaužykite į dubens dugną. Šis pamėtymas reikalingas tam, kad kepdami mėsiški kiaušiniai nesusproginėtų.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Kol orkaitė kaista, nusilupkite kiaušinius ir aplipdykite juos faršo mase. Suformuotus kukulaičius kiškite į orkaitę ir palikite ten maždaug 30 - iai minučių. Ištraukę mėsiškus kiaušinius - palikite juos atvėsti. Atvėsusius pjaustykite griežinėliais ir dėliokite į lėkštę.
Prie mėsiškų kiaušinių labai tinka majonezas su krienais.

2012 m. balandžio 3 d., antradienis

Virtos kiaulienos kepsniai su sūriu

Jei iš kažkur namuose atsidaro virtos kiaulienos gabalas (gal virėte sriubą ?) ir nežinote ką su juo daryti - siūlau šiuos tinginiškus kepsnius.


Virta kiauliena
Majonezas
Džiuvėsėliai
Fermentinis sūris
Aliejus kepimui


Kiaulieną susipjaustykite nestoromis riekėmis. Abi riekių puses aptepkite majonezu. Apteptas riekes voliokite džiuvėsėliuose ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite ant nedidelės ugnies. Paskrudus vienai pusei, kepsnius apverskite ir ant kiekvieno iš jų uždėkite po riekelę fermentinio sūrio. Uždėję sūrį - keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite, ant mažiausios ugnies, kol sūris išsilydys.
Šis patiekalas labai tinka, kai pareinate namo mirtinai alkani ir norite kuo greičiau gauti karšto maisto.

Pieniška pupelių sriuba



Labai lengva sriuba, puikiai tinkama vasaros pietums. Itin paprasta paruošti.

Rudosios pupelės 250 - 300gr.
Bulvės (didelės) 2 vnt.
Vanduo 2 litrai
Pienas 0,5 litro
Jūros druska

Šaltame vandenyje, iš vakaro, užsimerkite pupeles. Pasūdytą vandenį užvirkite. Kol vanduo užvirs - nusiskuskite ir kubeliais susipjaustykite bulves. Į verdantį vandenį sudėkite išmirkytas pupeles ir virkite 15 minučių. Tada į puodą suberkite bulvių kubelius ir virkite dar 10 minučių. Praėjus nustatytam laikui - į puodą supilkite pieną. Supylus pieną, aš dar papildomai pasūdau sriubą. Paragaukite ar jums reikia dar druskos. Sriubai ėmus virti - galite išjungti ir piltis į lėkštes.
Visas gaminimas užtrunka apie 30 minučių (aišku, jei neskaičiuosime pupelių mirkymo). Bet stovėti prie puodo nereikia - produktu subėrimą į puodą galima suderinti su reklaminėmis TV pertraukėlėmis.

2012 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Kiauliena sezamo sėklų apvalkale




Tai nėra "tikras" kiniškas patiekalas, tiesiog mano variacija kiniška tema. Kadangi esu kinų virtuvės mėgėja - gaminu šitą patiekalą dažnai.






3 žmonėms:
Neriebi kiauliena 500 gr.
Pievagrybiai 150 gr.
Kiaušiniai 2 vnt.
Sezamo sėklos
Džiūvėsėliai
Sojos padažas (šviesusis)
Aliejaus kepimui
Padažui:
Sojos padažas (šviesusis) 4 valgomieji šaukštai
Baltojo vyno actas 1 valgomasis šaukštas
Cukrus 1 arbatinis šaukštelis
Maltas imbieras
Garnyrui:
Ryžiai 2 virimo maišeliai
Sultinio kubeliai





Kiaulieną supjaustykite nedideliais gabaliukais ir, apšlakstę sojos padažu, palikite marinuotis. Užsikaiskite virti ryžius su sultinio kubeliais. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Tai visiškai nesudėtinga: virš indo daužkite kiaušinį, lukštą atsargiai padalinkite į dvi dalis ir perliejinėkite trynį iš vienos lukšto dalies į kitą. Pakartojus perliejimą kelis kartus - atsikratysite viso baltymo. Lukšte likusį trynį tiesiog supilkite į kitą indą. Trynius atsidėkite į šoną - juos vėliau panaudosite garnyrui. Baltymus išplakite šluotele. Į baltymų masę suberkite sezamo sėklas ir džiūvėsėlius. Jų berkite tiek, kad susidarytų tiršta masė (grietinės tirštumo). Į šią masę mirkykite kiaulienos gabaliukus ir dėkite juos į keptuvėje įkaitintą aliejų. Gabaliukus dėkite po vieną, kad nesuliptų. Kiaulieną kepkite ant mažiausios ugnies. Kol gabaliukai kepa, stambiais gabalais sulaužykite pievagrybius ir susimaišykite padažą iš nurodytų produktų. Iškepusius kiaulienos gabaliukus atsidėkite trumpam į šoną. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kiauliena, berkite pievagrybius. Nuolat maišydami kepkite pievagrybius, ant didžiausios ugnies, maždaug 2 minutes. Tada ant pievagrybių supilkite padažą ir pakaitinkite dar minutę. Į kitą keptuvę supilkite trynius, ant jų suberkite virtus ryžius ir maišydami apkepkite.
Į lėkštę dėkite apkeptų ryžių, juos užpilkite pievagrybiais su padažu ir viršų apdėliokite kiaulienos gabaliukais.
Šio patiekalo gamybai jums prireiks dviejų keptuvių ir puodo. Indų plovimo, po kiaulienos sezamų sėklų apvalkale gamybos, aišku, nemažai, bet tikrai verta. Be to indus galite įpareigoti išplauti kurį nors šeimos narį (tą, kuris alkaniausias). Sezamo sėklų ir džiūvėsėlių beriu santykiu 50/50. Maišydami padažą stebėkite, kad cukrus visiškai ištirptų. Imbiero beriu "ant šaukštuko galo".

Mėsos blynai su daržovių įdaru



Kai lauke šalta ir sninga - galima užsiimti skanaus maisto gamyba. Šis patiekalas reikalauja šiek tiek darbo, bet puikiai tinka kai norite ką nors palepinti.

3 žmonėms :
Mėsa (vištiena/neriebi kiauliena) 200 gr.
Kiaušiniai 4 vnt.
Majonezas 4 valgomieji šaukštai
Krakmolas (bulvių) 4 valgomieji šaukštai
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai, raudonoji saldžioji paprika (milteliai), čili milteliai.
Aliejaus kepimui
Įdarui :
Pomidoras
Agurkas
Majonezas
Juodieji pipirai



Mėsą susipjaustykite kuo smulkiau, pabarstykite nurodytais prieskoniais ir atsidėkite į šoną. Kiaušinius išsiplakite šluotele (baisiai geras išradimas, ta šluotelė), sudėkite majonezą ir dar truputį paplakite. Tada į kiaušinių - majonezo plakinį suberkite krakmolą ir paplakite, kad neliktų gumuliukų. Į tešlą supilkite pjaustytą mėsą (tešla turėtų būti skystoka) ir palikite valandai pastovėti. 
Į keptuvėje įkaitintą aliejų pilkite blynų tešlą. Vartydami keptuvę, masę paskirstykite per visą dugną. Blynas turėtų būti plonas ir per visą keptuvę. Kepkite ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu. Kai viena pusė apskrus - atsargiai apverskite.
Kol blynas kepa - pasigaminkite įdarą. Pomidorą ir agurką supjaustykite kubeliais, pabarstykite juodaisiais pipirais ir įdėkite majonezo.
Ant iškepusio blyno dėkite daržovių salotų ir susukite į ritinėlį.
Iš nurodyto produktų kiekio man išeina trys blynai. Blynams kepti reikalinga gera keptuvė, nes kitaip ima "traukti" prie dugno. Skanaus  :)




Vištienos keksiukai su grietinėlės sūriu

Kai norėsite pavaišinti svečius - kepkite šiuos keksiukus. Jų kepimui geriausia naudoti silikonines keksiukų formeles.


6 keksiukams :
Vištos ketvirtis
Pievagrybiai 4-5 vnt. (priklauso nuo dydžio)
Grietinėlės sūris 50 gr. 
Fermentinis sūris
Grietinė
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji saldžioji paprika


Vištos ketvirtį (žalią) nusikaulinkite. Tiesiog peiliu ir rankomis lupkite mėsą nuo kaulų. Kadangi ant kaulų vistiek liks mėsos - juos vėliau galėsite įmesti į sriubą ar pan. Mačiau, kad yra pirkti vištos šlaunelių mėsos (jau nukaulintos), bet ji , velnias, brangi. Todėl mano šykštumas nugali tingumą ir, nenorom, kaulus iš mėsos traukau pati. Kai jau kaulai iš mėsos pašalinti, vištieną ištrinkite nurodytais prieskoniais ir grietine. Tada padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Kol ji kaista, keksiukų formeles išsidėliokite ant skardos. Pievagrybius ir grietinėlės sūrį pasmulkinkite kubeliais, nedidelį fermentinio sūrio gabaliuką  sutarkuokite burokine tarka. Formeles išklokite marinuota vištiena (dugną ir sieneles). Į keksiukų vidų dėkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, grietinėlės sūrį (aš naudojau "Capresi" sūrį su raudona paprika). Grietinėlės sūri galima keisti lydytu sūriu pagal skonį. Ant įdaro viršaus barstykite tarkuotą fermentinį sūrį. Viską užklokite vištiena. Kepkite 30 - 40 minučių (man užteko 30 - ies), ištraukę keksiukus iš orkaitės - leiskite jiems dar 10 - 15 minučių pastovėti formelėse. Keksiukams pastovėjus, juos atsargiai išimkite iš formelių ir dėkite į lėkštes.
Keksiukai gražūs ir labai sotūs. Aš dviejų nesuvalgyčiau :)

2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Sluoksniuoti vištienos - grybų pyragėliai

Puikus užkandis prie alaus. Kadangi pyragėliai labai sotūs - aš juos valgau kaip pagrindinį patiekalą.


"Mantingos" šaldyta sluoksniuota tešla 1 pakuotė (6 lapeliai)
Vištos filė 200 gr.
Šaldyti apvirti grybai 
Fermentinis sūris
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonos saldžiosios paprikos milteliai.
Aliejus kepimui
Kiaušinis aptepimui


Atsišildykite tešlą (instrukcija ant pakuotės) ir porą saujų grybų. Grybų atsargas aš vis dar traukiu iš šaldiklio. Jei grybauti nebuvote ar tiesiog nešaldėte grybų ir neturite artimųjų, kurie pasidalintų atsargomis, - šaldytus grybus tiesiog keiskite pievagrybiais. Vištos filė susipjaustykite nedidelėmis juostelėmis ir pabarstykite nurodytais prieskoniais. Palikite trumpam pasimarinuoti. Į skardą tieskite kepimo popierių ir įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (kaitinimas "viršus - apačia"). Kol orkaitė kaista, ant skardos išdėliokite tešlos lapelius ir kiekvieną lapelį peiliu padalinkite į tris dalis. Į keptuvėje įkaitintą aliejų suberkite vištos juosteles. Maišydami kepkite, ant didelės ugnies, apie porą minučių. Tada suberkite grybus (jei naudojate pievagrybius - nepamirškite jų pabarstyti druska ir pipirais) ir maišydami pakepkite dar porą minučių. Iš keptuvės viską išgriebkite šaukštu su skylutėmis. Nežinau, gal tas daiktas vadinasi kiaurašaukštis? Įdarą susikraukite į lėkštę ir šaukštu dėliokite ant tešlos. Uždėję įdaro - ant viršaus dėkite po juostelę fermentinio sūrio. Užlankstykite kraštus (aš dedu įdarą per vidurį ir visus kraštus keliu į viršų, tada stipriai paspaudžiu,kad suliptų). Kai jau visi pyragėliai bus pagaminti, išsiplakite kiaušinį ir teptuku aptepkite jų viršų. Kiškite skardą į orkaitę, kai pyragėliai gražiai pagels - galima traukti lauk ir valgyti. Mano orkaitės kepimo laikas visada būna ilgesnis, nei nurodyta instrukcijoje ant tešlos pakelio. Todėl neskubėkite traukti - įsitikinkite, kad pyragėliai tikrai iškepė.

Pyragas su žuvimi

Visiškai jokio darbo. Dieve, laimink šaldytos sluoksniuotos tešlos gamintojus. Jei reiktų pačiai gamintis sluoksniuotą tešlą - tikriausiai nekepčiau aš jokio pyrago. Nei su žuvimi, nei be žuvies. O dabar belieka tik sudėlioti produktus ir įgrūsti viską į orkaitę.


3 žmonėms :
"Mantingos" šaldyta sluoksniuota tešla 1 pakuotė (6 lapeliai)
Jūros lydekos filė 3 vnt.
Majonezas
Fermentinis sūris
Raudonoji saldžioji paprika
Jūros druska, juodieji pipirai.
Kiaušinis aptepimui


Atsišildykite tešlos lapelius (instrukcija yra ant pakuotės). Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (kepimas "viršus - apačia"). Kol orkaitė kaista - pasibarstykite jūros lydekos filė druska ir pipirais. Nepadauginkite druskos, nes dar dėsite majonezą ir sūrį, kurie taip pat sūrūs. Raudonąją papriką (maždaug pusę) susipjaustykite juostelėmis. Į skardą tieskite kepimo popierių ir dėkite atšilusį tešlos lapelį. Ant tešlos dėkite lydekos filė ir ją sulenkite pusiau. Apatinę (per sulenkimą apatinę) filė dalį patepkite majonezu ir padėliokite raudonosios paprikos juostelių. Ant paprikos dėkite storą gabalą sūrio (netarkuoto). Prispauskite įdarą viršutine žuvies dalimi ir uždenkite viską kitu tešlos lapeliu. Užspaudykite tešlos kraštus. Kai jau pasiruošite visus tris pyragus - išsiplakite kiaušinį ir teptuku aptepkite pyragų viršų. Kiškite į orkaitę ir kuriam laiku galite juos pamiršti (nepamirškite užsistatyti laikrodžio). Man kepė apie pusvalandį, bet jums gali trukti trumpiau. Todėl vis užmeskite akį ir kai gražiai pagels - traukite lauk. Ištraukę palikite pyragus skardoje dar kokioms 10 - iai minučių.
Vienintelis pyrago minusas - nemažas kalorijų kiekis. Bet už tai skanu :)

Žuvis sūryje

Pati žuvis paruošiama per kelias minutes. Ilgiau sugaišite prie garnyro ruošimo. Labai skanus patiekalas, kurio idėją nusižiūrėjau, prieš krūvą metų, darbo kavinėje.


3 žmonėms :
Jūros lydekos filė 3 vnt.
Žuvies padažas (Thai Choise)
Aliejus kepimui
Apvoliojimui :
Kiaušiniai 2 vnt.
Sūris 50 gr.
Džiuvėsėliai
Juodieji pipirai, kvapieji pipirai
Garnyrui:
Bulvės
Jūros druska
Marinuoti agurkėliai
Padažui:
Jogurtinė grietinė 2 valgomieji šaukštai su kaupu
Garstyčios pusė šaukštelio


Atsišildykite jūros lydekos filė. Aš turėjau šaldytą, jei jūsiškė lydekos filė nešaldyta - šitą etapą praleiskite. Kai jau filė atšyla - galima pradėti gaminti. Bulves nusiskuskite ir užkaiskite virti pasūdytame vandenyje. Lydekos filė pašlakstykite trupučiu žuvies padažo (nepadauginkite - jis sūrus). Sūrį sutarkuokite burokine tarka, o kiaušinius išplakite su abiejų rūšių pipirais. Supilkite tarkuotą sūrį į kiaušinių plakinį ir išmaišykite. Žuvį mirkykite į kiaušinių - sūrio mišinį, voliokite džiuvėsėliuose ir dar kartą įmerkite į kiaušinius su sūriu. Taip apvoliotą filė dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kepimas užtrunka labai trumpai - po 2 - 3 minučių žuvį apverskite ir dar tiek pat laiko kepkite kitą pusę. Lėkštėje išdėliokite virtas bulves, griežinėliais pjaustytus marinuotus agurkėlius ir žuvį. Padažui - sumaišykite du šaukštus (su kaupu) jogurtinės grietinės su puse šaukštelio švelnių garstyčių ir užpilkite padažą ant bulvių.
Jei tingite kapstytis su bulvių garnyru - siūlau tinginiškąjį patiekalo variantą. Prie žuvies labai tinka garintos daržovės. Jų, jau paruoštų, galima įsigyti didesniuose prekybos centruose. Aišku, jei turite garų puodą - galite pasiruošti jas ir namie. Prie garintų daržovių labai skanu lydytas sūris "Memel Blue". Tiesiog įsidėkite į lėkštę ir dažykitės į jį daržoves.


Jei pasirinkote tinginiškąjį garnyro variantą - maisto gamybai sugaišite ne daugiau 10 -ies minučių.