2012 m. gruodžio 14 d., penktadienis

Bulvės su silke kitaip




Labai skanus ir paprastai paruošiamas užkandis.

Bulvės (labai didelės) 3vnt.
Varškė 1 pakelis (180 gr.)
Silkė garstyčių padaže (Viči gamyba) 2 pakeliai
Jūros druska

Bulves išsivirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir sutrinkite bulvių trintuve. Varškę taip pat truputį pasūdykite. Man pakliuvo labai rūgšti varškė, todėl dar įbėriau ir arbatinį šaukštelį cukraus. Kai bulvės pravės, į jas sudėkite varškę ir dar truputį patrinkite, kad varškė tolygiai pasiskirstytų.
Masei visiškai atvėsus, drėgnomis rankomis atsignybkite po gabaliuką ir suformuokite dubenėlį. Į paruoštą dubenėlį dėkite juostelėmis pjaustytą silkę bei įpilkite truputį garstyčių padažo. 
Siūlau valgyti su šviežiais agurkais.

2012 m. gruodžio 13 d., ketvirtadienis

Greitas žieminis troškinys




Žiemą, kai šviežios daržovės labai pabrangsta, dažnai perku šaldytas daržoves ar jų mišinius. Šį kartą siūlau greitą troškinį su šaldytų daržovių mišiniu.

3 žmonėms:
Kiaulienos faršas 300 gr.
Šaldytų daržovių mišinys "Pavasaris" (žiediniai kopūstai, morkos, briuselio kopūstai, šparaginės pupelės, žirneliai) 1 pakuotė (400 gr.)
Ryžiai 2 virimo maišeliai
Sultinys 0,5 puodelio
Pomidorų padažas 2 valgomieji šaukštai
Aromatinis actas (galima keisti baltojo vyno actu) 1 valgomasis šaukštas
Sojų padažas
Cukrus 1 arbatinis šaukštelis
Jūros druska, juodieji pipirai, malti lauro lapai, maltas imbieras
Aliejaus kepimui

Į verdantį, pasūdytą vandenį sudėkite ryžių maišelius ir virkite 20 min. Kol ryžiai verda, į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėkite kiaulienos faršą. Pabarstykite mėsą maltais lauro lapais ir kepkite, nuolat maišydami, ant didesnės ugnies. Kai kiauliena apkeps, apšlakstykite ją sojų padažu. Tada į keptuvę suberkite šaldytas daržoves (prieš tai jų neatšildykite) ir apšlakstykite jas aromatiniu ar baltojo vyno actu bei pabarstykite juodaisiais pipirais. Supilkite į keptuvę sultinį, suberkite cukrų bei maltą imbierą. Viską gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite tol, kol išvirs ryžiai. Prieš troškinimo pabaigą sudėkite pomidorų padažą.
Ryžiams išvirus, suberkite juos į keptuvę. Išmaišykite, išjunkite ugnį ir palikite dar 5 min. skoniams susigerti.
Skanus saldžiarūgštis, aštrokas troškinys per pusvalandį. Be jokių pastangų. Skanaus :)

2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Ispaniško tipo omletas




Ispaniškųjų omletų internete radau įvairių. Tiek su virtomis bulvėmis, tiek ir su žaliomis. O po teisybei, tai tos pačios bulvės su kiaušiniais. Patiekalas labai tinkamas šaldytuvo likučių naikinimui, nes reikia bulvių bei kiaušinių, o visa kita skonio (ir šaldytuvo) reikalas. 

4 - 5 žmonėms:
Virtos bulvės (didelės) 7 vnt.
Kiaušiniai 7 vnt.
Dešrelės (parūkytos, ilgos) 4 vnt.
Pomidorai (dideli) 2 vnt.
Aitriųjų paprikų marinatas (galima keisti baltojo vyno ar aromatiniu actu)
Jūros druska, juodieji pipirai
Aliejaus kepimui

Plonu aliejaus sluoksniu patepkite keptuvę, virtas bulves supjaustykite juostelėmis arba griežinėliais. Taip pat susmulkinkite dešreles bei pomidorus. Kiaušinius išsiplakite su jūros druska bei pipirais.
Į aliejumi pateptą keptuvę dėliokite pjaustytas virtas bulves, suformuodami bortelius. Ant bulvių suberkite dešrelių bei pomidorų gabaliukus, pabarstykite juos juodaisiais pipirais ir pašlakstykite aitriųjų paprikų marinatu (marinatą galite keisti baltojo vyno ar aromatiniu actu). Ant viršaus supilkite kiaušinių plakinį.
Kepkite ant mažiausios ugnies, uždengę dangčiu 40 min. Tada atidenkite keptuvę, uždėkite ant jos lėkštę, kuri būtų didesnė už keptuvę ir apverskite keptuvę į lėkštę. Po teisybei, buvo sunku, nes mano omletas buvo didelis ir daug sveriantis. Bet pasigirsiu, viskas pavyko puikiai. Tada iš lėkštės atsargiai nuleiskite omletą atgal į keptuvę. Taip nesuardydami omleto apkepsite antrąją pusę.
Vėl uždenkite dangčiu ir kepkite dar 15 - 20 min.
Skanus, sotus patiekalas. Kadangi kepiau didelį ir storą - labai nusibodo ilgas kepimas :)

2012 m. gruodžio 9 d., sekmadienis

Makaronai su lašiša ir pomidorais




Labai greitai paruošiamas, skanus patiekalas. Puikiai tinkantis po sunkios darbo dienos, kai visai nesinori gaminti :) .

4 žmonėms:
Makaronai 400 gr.
Šaltai rūkytos lašišų nugarėlės 200 gr.
Pomidorai (didesni) 3 vnt.
Grietinė (neriebi) 200 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai

Į pasūdytą verdantį vandenį suberkite makaronus ir virkite "al dente" (kad liktų kietoki). Makaronai tinka visokie, gal išskyrus vermišelius. Aš naudojau itališkus "sraigtelius".
Kol makaronai verda, stambesniais gabalais supjaustykite pomidorus ir pabarstykite juodaisiais pipirais. Ant pomidoru suberkite juostelėmis pjaustytas nugarėles, supilkite grietinę ir išmaišykite. Jei trūksta druskos - papildomai pasūdykite (man netrūko).
Makaronams išvirus, juos nukoškite ir užpilkite paruošta lašiša su pomidorais. Išmaišykite ir palikite 5 min. pastovėti, kad susigertų skoniai.
Per 15 min. gausite puikų patiekalą be jokių pastangų. Skanaus :)