2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Voveraitėmis ir šonine įdaryti vištų ketvirčiai




Jokio darbo nereikalaujantis patiekalas. Labai sotus ir kvapnus, ūkiškas toks.

2 įdarytiems ketvirčiams:
Vištų ketvirčiai 2 vnt.
Šaldytos (apvirtos) voveraitės 1 maža sauja
Karšto rūkymo šoninė 2 riekelės
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika
Grietinės aptepimui

Ketvirčius įpjaukite, padarydami kišenę (tik nepradurkite kiaurai), pabarstykite visais nurodytais prieskoniais bei aptepkite grietine ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.
Kol ketvirčiai marinuojasi - pasiruoškite įdarą. Atšildykite šaldytas voveraites, šoninę susipjaustykite kubeliais. Įkaitinkite sausą keptuvę ir suberkite šoninės kubelius. Kai tik keptuvėje atsiras riebalų nuo šoninės - sudėkite voveraites. Kepkite ant mažiausios ugnies, vis pamaišydami, 5 - 7 min.
Pasimarinavusius ketvirčius dėkite ant, kepimo popieriumi užtiestos, skardos. Į jų kišenėles pridėkite atvėsusio įdaro. Paruoštus   vištų ketvirčius kiškite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę (kepimas "viršus - apačia") ir kepkite apie 40 min.
Įdaryti vištų ketvirčiai skanūs tiek karšti, tiek ir atvėsę. Karštus siūlau valgyti su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais.
Patiekalas toks sotus, kad man pačiai užtenka pusės ketvirčio. Skanaus :)

2013 m. sausio 14 d., pirmadienis

Kito ryto sriuba




Sunkiais rytais "po baliaus" žmonės dažniausiai verda raugintų kopūstų sriubą. Aš verdu "Kito ryto" sriubą...Iš tiesų tai pomidorinė sriuba. Tirštumu primenanti troškinį, aštri, kvapni ir soti. Tinkanti ne tik sunkiais rytais, bet ir šaltomis žiemos dienomis. Šią sriubą verdu jau daugiau nei 10 metų ir dar nenusibodo :).

3 žmonėms:
Pomidorai savo sultyse 1 stiklainiukas
Faršas 300 gr.
Ryžiai 1 virimo maišelis (100 gr.)
Tabasco padažas
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, maltos salierų šaknys
Aliejaus kepimui

Pasūdytame vandenyje išsivirkite ryžius. Kol ryžiai verda - pasiruoškite faršą. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėkite mėsą (aš naudojau kiaulienos - jautienos faršą) ir pabarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais bei raudonąja paprika. Kepkite ant nedidelės ugnies, maišydami, kad faršas subyrėtų gabaliukais.
Kai tik faršas gražiai apskrus, į keptuvę suberkite virtus ryžius, išmaišykite ir išjunkite ugnį.
Į puodą supilkite pomidorus su visomis sultimis. Įberkite druskos, juodųjų pipirų, maltų saliero šaknų bei įlašinkite tabasco padažo, pagal skonį. Šaukštu šiek tiek pamaigykite pomidorus ir užvirkite puodo turinį.
Kai tik puodas užvirs, į jį suberkite faršą su ryžiais, išmaišykite ir išjunkite ugnį.


2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

Paprastoji žirnienė




Nebrangi, soti ir itin paprastai paruošiama sriuba. Labai tinkama šaltomis žiemos dienomis.

Skaldyti žirniai 250 gr.
Vanduo 2 litrai
Rūkyti lašiniai 100 gr.
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Jūros druska

Skaldytus žirnius perplaukite šaltu vandeniu ir suberkite į verdantį vandenį. Virkite 35 min.
Kol žirniai verda, nusiskuskite ir susipjaustykite bulves. Susipjaustykite lašinukus kubeliais ir suberkite į sausą, įkaitusią keptuvę. Skrudinkite lašinukus ant mažiausios ugnies, vis pamaišydami, kol jie virs spirgučiais.
Praėjus nurodytam laikui, pasūdykite žirnius ir į puodą suberkite bulvių gabaliukus. Ten pat supilkite visą keptuvės turinį. Viską išmaišykite ir virkite dar 10 min.
Nuo virimo pradžios praėjus 45 min. - puodą išjunkite ir jo turinį patrinkite bulvių trintuve. Nebūtina sutrinti visko, tiesiog patrinkite, kad sriuba sutirštėtų. Patrynus, vėl įjunkite ugnį po puodu. Kai tik sriuba užvirs - išjunkite ir pilkitės į lėkštes.
Mes valgome su grietine.