2012 m. gegužės 2 d., trečiadienis

Saldžiarūgščiai aštrūs vištos kumpeliai



Saldžiarūgštė mėsa - mano mėgiamiausia, todėl gaminu ją įvairiais pavidalais ir variacijomis.

3 žmonėms :
Vištos kumpeliai 6 vnt
Marinatui:
Sojų padažas (šviesusis) 4 valgomieji šaukštai
Baltojo vyno actas 1 valgomasis šaukštas
Cukrus 1 arbatinis šaukštelis
"Drogheria" aitriųjų paprikų aliejus 1 arbatinis šaukštelis
Maltas imbieras (milteliai)
Garnyrui:
Ryžiai 2 virimo maišeliai
Kiaušinis
Sultinio kubeliai
Aliejaus kepimui

Susimaišykite visus marinatui skirtus produktus (imbiero beriu "ant šaukštuko galo") ir užpilkite vištos kumpelius. Palikite vištieną marinuotis šaldytuve, maždaug, parą.
Kai vištiena pasimarinuoja - įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kol orkaitė kaista - tieskite ant skardos kepimo popierių ir sudėkite ant jo kumpelius. Kepkite 40 minučių (kepimas "viršus - apačia").
Kol vištos kumpeliai kepa, užsikaiskite ryžius su sultinio kubeliais. Ryžiams išvirus, į keptuvėje įkaitintą aliejų įmuškite kiaušinį. Kai tik kiaušinis ima tirštėti, ant jo supilkite virtus ryžius ir gerai išmaišykite. Kepkite 2 - 3 minutes ant mažiausios ugnies.
Kai susidėsite viską į lėkštes, nepamirškite įsimesti kokių nors daržovių :)

Šaltibarščiai





Kiekviena šeimininkė Lietuvoje, turi savo šaltibarščių receptą. Aš - ne išimtis. Mėgstu tirštus ir sočius šaltibarščius.


Kefyras 2 litrai
Kiaušiniai (priklauso nuo dydžio) 4 - 5 vnt.
Marinuoti burokėliai 1 stiklainiukas
Agurkai (priklauso nuo dydžio) 2 - 3 trumpavaisiai arba pusė ilgavaisio
Jūros druska
Garnyrui
Bulvės


Užsikaiskite virti kiaušinius ir kol jie verda, nusiskuskite ir pastatykite virti bulves (nepamirškite jų pasūdyti). Kol bulvės verda, atvėsinkite ir nusilupkite išvirusius kiaušinius (kiaušinius virkite ne trumpiau, kaip 10 minučių, po vandens užvirimo). Šaltą kefyrą supilkite į didelį puodą (aš renkuosi "Dvaro" kefyrą). Į kefyrą sukratykite marinuotus burokėlius, su visu skysčiu. Suberkite kubeliais pjaustytus agurkus bei kiaušinius. Gerai išmaišykite ir pasūdykite pagal skonį. 
Kol bulvės išvirs - šaltibarščius laikykite šaldytuve.
Vasarą šie šaltibarščiai man puikiai atstoja pagrindinį patiekalą. Skanaus :)

Krevečių salotos




Kai netikėtai užgriūna svečiai, galima juos pavaišinti krevečių salotomis. Sugaišite tiek, kiek verda ryžiai. Vaišinkite svečius kava ir tyliai nubėkite į virtuvę užsikaisti ryžių.

Ryžiai 2 virimo maišeliai
Krevetės (sūrime) 200 gr.
Raudonoji saldžioji paprika 1 didelė
Konservuoti kukurūzai 1 skardinė
Majonezas
Sultinio kubeliai

Ryžius užsikaiskite su sultinio kubeliais (galite naudoti ekologiškus ar tiesiog keisti druska). Išgriebkite krevetes iš sūrymo, supjaustykite raudonąją papriką kubeliais ir berkite ant krevečių (dabar galite toliau užsiimti svečiais). Kai tik ryžiai išverda, dėkite juos į dubenį su krevetėmis ir paprika. Ant ryžių supilkite konservuotus kukurūzus su visu skysčiu ir išmaišykite. Dėkite majonezą (aš naudoju "Vilniaus" be priedų) ir dar kartą permaišykite. Jei trūksta druskos, papildomai pasūdykite.
Viskas - galite vaišinti svečius :)

Karbonadas garstyčiose



Labai patogus receptas, kai namie pasibaigia visi prieskoniai.

3 žmonėm:
Kiauliena 300gr.
Garstyčios
Aliejaus kepimui
Apvoliojimui:
Kiaušiniai 2 vnt.
Džiūvėsėliai

Kiaulienos gabaliukus išmuškite, mėsos plaktuku, iš abiejų pusių. Ištrinkite garstyčiomis (aš naudoju "rusiškas") ir palikite parai šaldytuve. Daugiau jokių prieskonių mėsai nereikia.
Kai mėsa pasimarinuos - išsiplakite kiaušinius ir mirkykite karbonadus į plakinį. Tada voliokite džiūvėsėliuose ir vėl pamerkite į kiaušinio plakinį. Dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite, abi puses, ant mažiausios ugnies.
Labai patogu pasiruošti iš vakaro. Parėjus iš darbo beliks apvolioti ir išsikepti. Karbonadas garstyčiose man patinka, nes mėsytė būna minkšta ir įdomaus skonio.

Šaltsriubė skubantiems





Kai norisi šaltos sriubos, o laiko nėra ar tingisi - siūlau šaltsriubę.


Kefyras 1 litras
Pomidorai
Agurkai
Jūros druska
Garnyrui:
Bulvės


Užsikaiskite bulves ir kol jos verda, pasiruoškite sriubą. Susipjaustykite pomidorus, agurkus kubeliais ir pasūdykite. Daržovių kiekį reguliuokitės pagal save, nes vieni mėgsta tirščiau, o kiti, kad būtų daugiau skysčio. Aš dedu 3 - 4 didelius pomidorus ir 2 - 3 trumpus agurkus. Pasūdytas daržoves užpilkite šaltu kefyru.
Tada sulaukite kol išvirs bulvės ir valgykite.
Jei ne bulvių virimas, šaltsriubė būtų paruošiama per 2 - 3 minutes. Skani, sveika sriuba - puikiai tinkanti karštą vasarą.