2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Kalafiorų salotos su sūriu



Sočios salotos, tinkamos vietoj pagrindinio patiekalo.


Kalafioras (nedidelis)
Pomidoras (didelis)
Agurkas (trumpavaisis)
Kiaušinis
Fermentinis sūris 100 gr.
Majonezas
Jūros druska, juodieji pipirai


Į verdančio vandens puodą panardinkite kalafioro galvą (kotu aukštyn) ir virkite 10 min. Užsikaiskite virti kiaušinį (po vandens užvirimo virkite 10 min.).
Kol kiaušinis ir kalafioras verda, nusilupkite agurką ir susmulkinkite kubeliais, pomidorą supjaustykite stambokomis juostelėmis.
Kalafiorui apvirus, dėkite jį į dubenį ir peiliu padalinkite žiedynais, nupjaukite ir išmeskite kotą. Ant karštų kalafioro žiedynų berkite agurko bei pomidoro gabaliukus ir pabarstykite jūros druska, juodaisiais pipirais. Išmaišykite ir įpjaustykite kietai virtą kiaušinį. Palikite viską dešimčiai minučių, kad atvėstų. Praėjus nurodytam laikui - sudėkite majonezą (aš naudojau "Vilniaus" be priedų) ir išmaišykite. Palikite viską dar dešimčiai minučių, kad įsigertų skoniai ir viskas galutinai atvėstų.
Per tą laiką susipjaustykite juostelėmis fermentinį sūrį ir, kai praeis nurodytas laikas, įmaišykite jas į salotas.
Pats paruošimas tikrai nereikalauja darbo, ilgesnis laukimas kol viskas atvės. Skanaus :)

Trinta vištienos - kalafiorų sriuba



Trintos sriubos itin patikimai užpildo skrandį ir labiausiai pageidaujamos šaltuoju metų laiku. Vasarą mes jas valgome kaip pagrindinį patiekalą. Ypač smagu gauti lėkštę trintos sriubos, jei už lango dargana.


Vištos krūtinėlė (nedidelė)
Rūkyta šoninė 2 riekelės
Kalafioras (nedidelis)
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Morka (keli griežinėliai)
Grietinė 200 gr.
Vanduo 1,5 litro
Sultinio kubeliai (galite keisti druska) 2 vnt.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, malta uoginė paprika.


Vištos krūtinėlę susmulkinkite mažais gabaliukais, pabarstykite nurodytais prieskoniais ir palikite pasimarinuoti. Kol mėsa marinuojasi - užsikaiskite puode vandenį ir atsipjaukite kelis morkos griežinėlius. Vandeniui užvirus - į puodą sudėkite vištos gabaliukus, morkos griežinėlius ir sultinio kubelius. Virkite, ant nedidelės ugnies, 15 min.
Kol vištiena verda, nusiskuskite bulves ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Kalafioro galvą išskirstykite žiedynais, šoninės riekeles susmulkinkite kubeliais. Praėjus penkiolikai minučių, į puodą suberkite bulves, kalafiorą, šoninę ir virkite dar 15 min.
Kai nuo virimo pradžios praeis 30 min. - išjunkite puodą ir nusunkite skysti (pasiruoškite tam laisvą indą). Nusunkto puodo turinį sutrinkite blenderiu ir supilkite atgal nusunktą skysti. Išmaišykite ir statykite puodą ant ugnies. Sudėkite grietinę ir kai tik sriuba užvirs - išjunkite puodą.
Pateikti galima įvairiai. Aš pilu į lėkštes ir barstau pirktiniais džiūvėsėliais (kumpio skonio). Manau, kad puikiai žiūrėtųsi ir "induose" iš duonos.


2012 m. liepos 17 d., antradienis

Spaghetti su kiauliena ir daržovėmis



Spaghetti yra vienas iš greičiausiai paruošiamų patiekalų. Puikiai tinkamas dirbančiam žmogui, po sunkios darbo dienos. Su mėsa jie itin sotūs. Šį kartą mano spaghetti su kiauliena, raudona saldžia paprika ir pomidorais.


3 žmonėms :
Spaghetti 400 gr.
Jūros druska
Padažui :
Kiauliena 200 gr.
Raudonoji (saldžioji) paprika (didelė) 
Pomidorai (dideli) 2 vnt.
Baltojo vyno actas 2 valgomieji šaukštai
Pomidorų padažas 100 gr.
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, malti čili pipirai.
Aliejaus kepimui






Kiaulieną susipjaustykite nedideliais gabaliukais, ištrinkite nurodytais prieskoniais ir palikite trumpam pasimarinuoti. Kol mėsa marinuojasi - nusiplaukite ir susipjaustykite papriką bei pomidorus. Papriką aš pjausčiau stambokomis juostelėmis, o pomidorus - stambiais gabalais. Kai jau kiauliena bus pasimarinavusi - įkaitinkite keptuvėje aliejų ir sudėkite ten mėsą. Kepkite ant mažiausios ugnies, kol gražiai apskrus. Kol kiauliena kepa, užsikaiskite puodą vandens spagečiams (nepamirškite vandens pasūdyti).
Mėsos gabaliukams apskrudus - į keptuvę suberkite paprikos juosteles, išmaišykite ir uždenkite dangtį. Troškinkite, ant mažiausios ugnies, 10 min. Praėjus nurodytam laikui - sudėkite pomidorus. Ant pomidorų berkite jūros druskos, juodųjų pipirų bei maltų čili pipirų. Supilkite baltojo vyno actą ir pomidorų padažą, tada viską gerai išmaišykite ir troškinkite dar 10 min.
Nuo troškinimo pradžios praėjus 20 min. - padažas paruoštas. Dėliokite į lėkštes spaghetti, o ant viršaus užpilkite mėsos su daržovėmis. Skanaus :)


2012 m. liepos 15 d., sekmadienis

Kiaulienos - kalafiorų troškinys (su bulvėmis ir pomidorais)


Troškiniai yra labai paprastai paruošiamas, sotus ir skanus maistas. Tiesa, jų nelabai padėsi ant šventinio stalo, bet kasdieniniams pietums troškiniai yra puikiai tinkamas patiekalas. Šį kartą kiaulienos - kalafiorų troškinys (su bulvėmis ir pomidorais).

2 žmonėms :
Kiauliena 300 gr.
Kalafioras (nedidelis) 1 vnt.
Bulvės (vidutinės) 4 - 5 vnt.
Pomidorai (vidutiniai) 4 vnt.
Pomidorų padažas 100 gr.
Baltojo vyno actas 2 valgomieji šaukštai
Jūros druska, juodieji pipirai, raudonoji (saldžioji) paprika, malti lauro lapai, sultinio kubeliai
Krakmolo apvoliojimui
Aliejaus kepimui

Kiaulieną susipjaustykite "guliašiniais" gabaliukais ir ištrinkite nurodytais prieskoniais. Palikite pasimarinuoti nors valandai. Kol kiauliena marinuojasi, nusiplaukite ir nusiskuskite bulves (šiuo atveju aš neskutau, nes bulvės buvo šviežios). Kalafiorą nusiplaukite ir išskirstykite žiedynais, bulves supjaustykite nedideliais gabaliukais. Kalafiorą ir bulves virkite puode su sultinio kubeliais 15 min. (nuo užvirimo pradžios). 
Kol daržovės verda - keptuvėje įkaitinkite aliejų. Belaukiant kol keptuvė įkais, krakmole apvoliokite kiaulieną. Apvoliotus mėsos gabaliukus meskite į įkaitusį aliejų ir kepkite, ant mažiausios ugnies, kol gražiai apskrus. Kiaulienai apskrudus, į keptuvę, stambiais gabalais, supjaustykite pomidorus. Ant jų užberkite jūros druskos ir juodųjų pipirų, supilkite baltojo vyno actą. Viską išmaišykite ir troškinkite, ant mažiausios ugnies, 10 min. (troškinkite uždengę dangčiu). Praėjus dešimčiai minučių, supilkite pomidorų padažą ir dar patroškinkite 5 min. Tada  į keptuvę suberkite nusunktas daržoves iš puodo. Išmaišykite, išjunkite ugnį ir palikite dar dešimčiai minučių "susistovėti". 
Visas gaminimo laikas apie 25 - 30 min.
Po teisybei, šiuo troškiniu galėčiau maitintis kasdien :) .