2012 m. lapkričio 23 d., penktadienis

Zacirka




Mano močiutės receptas. Zacirka itin pigi ir labai greitai bei paprastai paruošiama sriuba. Be to, ji dar ir labai skani. Vaikystėje visada išvalgydavau po kelias lėkštes :)

Vanduo 1 litras
Bulvės (vidutinės) 2 vnt.
Pienas 2 stiklinės
Jūros druska
Leistinukams:
Miltai 2 valgomieji šaukštai (su kaupu)
Vanduo 1,5 valgomojo šaukšto
Jūros druska

Puode vandenį pasūdykite ir užvirkite. Kol vanduo užvirs, pasigaminkite leistinukų. Į miltus pilkite šaltą vandenį, berkite druskos ir visą masę trinkite tarp pirštų. Turėtų išeiti stambūs "trupiniai".
Į užvirusį vandenį suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite 5 min. Praėjus nurodytam laikui, sudėkite leistinukus ir virkite dar 5 min.
Praėjus 10 min. nuo virimo pradžios, supilkite pieną. Jei trūksta druskos - įberkite papildomai. Kai tik sriuba užvirs, išjunkite ir pilkitės į lėkštes.
Sriuba neapsunkina skrandžio ir puikiai tinka vaikams. Skanaus :)

6 komentarai:

  1. Pirmakart, tiesa sakant, matau "zacirkas" su bulvem. Kokios LT dalies cia fantazijos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kadangi nepanašu, kad būtumėt mano močiutės amžiaus, tai tikiu, kad tokios sriubos nesat mačiusi :). Mano močiutė buvo kilusi iš dabartinio Kaišiadorių raj.

    AtsakytiPanaikinti
  3. mūsų kraštuose tai zacirka tarkių tešlos :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tarkių tešlos irgi gamindavo. Bet vadinosi, kiek kitaip (pasitikslinsiu) :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pas mus zacirka vadinama buvo sriuba, kai tešla per tarką leidžiama į verdantį vandenį ir paskui užbalinama pienu. :) Matyt kiekviena šeimininkė tokią sriubą gamindavo savaip :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Manau, kad dar priklauso ir nuo vietovės. Kiekvienam regione, matyt, savaip gamino :)

    AtsakytiPanaikinti